Igényes és olcsó a Pickup

Nem retró és elpusztíthatatlan az új orosz UAZ-széria

Somogyi Hirlap - - Autó–Motor - Balogh Bence kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Csatlakozott tavaly az egyre bővülő pick-up-kínálathoz a Magyarországon újból kapható UAZ duplafülkés modellje.

BUDAPEST Sokan még a honvédségnél ismerkedtek meg közelebbről az UAZ terepjáróval és furgonnal, de ami nekünk történelem, az oroszoknak még mindig valóság. Tavaly tavasztól pedig már a magyar piacon is újra elérhető az egyre aktívabb márka kínálata, amely a klasszikus típusok mellett egy modern, terepjárót, pick-upot és szabadon felépítményezhető teherautószériát is magában foglal. A gyöngyösi forgalmazó, Buzás Gyula, terepes tapasztalataira alapozva vágott bele az importba, és ez olyan jó döntés volt, hogy a nagy kereslet kiszolgálására idén a budapesti XI. kerületben is megnyílik egy bemutatóterem. Erdészek, vadászok, bányászok és más közületi szervek is érdeklődnek, nekik a kedvező ár mellett a legendás elpusztíthatatlanság teszi érdekessé az orosz gyártmányokat a nyugati konkurensekkel szemben.

A 469-es új változata, a Hunter (AM 2016/23) után a külsőre és a belsőre is érzékenyebb vevőket kiszolgáló Pickup kulcsait kaptuk kölcsön, ami rögtön meglepetést okozott, hiszen újra olyan távirányító tűnt fel, amilyen a tavaly tesztelt Lada Kalinát és Grantát is nyitotta. A közös beszállító néhány gombon és kapcsolón is észrevehető, de a 2014-ben nagy minőségbiztosítási reformot végrehajtó új tulajdonos Sollers cégcsoport a Ladákénál jobb anyagokat választott az UAZ dupla fülkéjébe.

Puha műanyagból van a műszerfal, modern mintázatú az üléskárpit, a vártnál igényesebb és komolyabb az összhatás.

Ahogy az egyszerre divatos és markáns vonalakból álló formaterv is felveszi a versenyt a konkurenciával, a beltér sem marad el az átlagtól, sőt, ennél tágasabb és kényelmesebb második sort egyetlen rivális sem kínál. A fej-, láb- és válltér is bőséges, magas az ülőlap, nem kell a nyakunkba vett lábbal kuporognunk, az ülés szokatlanul puha. Célszerszám létére sok extrát rendelhetünk a Pickuphoz, a középkonzolba integrált 7 colos érintőképernyő navigációt és tolatókamerát is kezel, ráadásként hasznos kiegészítő műszereket jeleníthetünk meg rajta. Mindez nem jelenti azt, hogy az UAZ elpuhult, a legfontosabb extrák között a kapcsolható összkerékhajtást, a kétfokozatú felezőváltót, a hátsó differenciálzárat vagy akár a lejtmenetvezérlőt is említhetjük. A kipróbált példányt még az orosz, ZMZ gyártmányú, 113 lóerős, 2,3 literes, Euro-5-ös dízelmotorral szerelték fel, de idén már a Toyotától vásárolt 135 lóerős, 2,7 literes, Euro–6-os benzinmotorral készül. Képességei messze túlmutatnak a próbakör igénybevételén. Hátsókerékhajtással végigszáguldott a gyöngyösi szőlőhegyen – nem is csoda, pár hónappal ezelőtt Somogybabod tereppályáin járt, ami meg sem kotytyant neki.

Földúton is biztosan kapaszkodik. Komfortosan gördül, könnyen kezelhető. Kormánya érzéketlen, cserébe nem kíván markos kezet, egyedül az ajtót kellett a szokásosnál nagyobb erővel nyitni. Ahogy helytáll munkaeszközként, úgy alkalmas családi kirándulásokra is. A platóra felnyitható borítás vagy doboz is kérhető, az utastérbe pedig több hasznos rekesz került.

Annak sem okoz csalódást a jó ár/érték arányú UAZ, aki a hétköznapokra keres robusztus autót, miközben az is elégedett lehet vele, aki munkára fogja és megtermelteti vele euróban kifejezett árának utolsó centjét is.

Meg sem kottyant neki a tereppálya

Az oldal fotói: Autó-Motor

A divatos és markáns formatervezés felveszi a versenyt a nyugati konkurenciával. Puha műanyagból van a műszerfal és van hely a kocsiban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.