Munkahelyeket teremt a föld gyógyító kincse

Somogyi Hirlap - - Címlap - Harsányi Miklós miklos.harsanyi@ mediaworks.hu

A hazai gyógynövénygyűjtés és -termelés értéke évente közel 10 milliárd forint, míg a gyógynövénytartalmú késztermékek forgalma csaknem 50 milliárd forint. Megyénkben a vadon termő növények gyűjtésén kívül egyre több gazdálkodó érdeklődését kelti fel az üzemi szintű gyógynövénytermesztés: a kiváló minőségű alapanyag kelendő a világpiacon, a fő célország Németország, Ausztria, Svájc. Somogyban 5- 6 jelentősebb forgalmú gyűjtőpont van, ahol a feldolgozásról, szárításról is gondoskodnak. A gyógynövénygyűjtésbe becslések szerint megyénkben két-háromszázan kapcsolódnak be, ám ha az üzemi szintű gyógynövénytermesztés bővül, akkor több mint 50- 60 új munkahelyet is teremthetnek a kistermelők.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei szervezetének telt házas szombati látrányi rendezvényén szakértők arra hívták fel nyomatékosan a figyelmet: a kisebb területen gazdálkodó őstermelők is bekapcsolódhatnak a helyi ellátási láncba.

Csipkebogyó, galagonya, hárs, aranyvessző, fagyöngy, zsurló, bodza, illetve kamilla, cickafark, zsálya, csalán, levendula: a szabadon gyűjtött gyógynövényeken kívül újabban a termelés iránt is élénken érdeklődnek a somogyi gazdálkodók is. Nem is kell hozzá nagy terület.

– Ezen a téren is helyzetbe akarjuk hozni a somogyi termelőket – hangsúlyozta Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke. – A helyi lehetőségekre alapozva szakmai támogatásunkról biztosítunk minden gazdálkodót: megyénkben az elkövetkező idő- szakban akár 300- 400 hektáron is beindulhat az üzemszerű gyógynövénytermesztés.

Lakatos Márk mesteroktató, gyógynövény-alkalmazási szakmérnök rámutatott: a vadon termő növények kapcsán Európában a Kárpát-medencét tekintik az egyik leggazdagabb térségnek, a szakmai irodalom nagyjából 400 fajt tart számon. Melyből hazánkban 80–100 félét gyűjtenek üzletszerűen. A 60-as évek óta nagy hagyománya van az üzemi szintű gyógynövénytermesztésnek, s a kisebb-nagyobb gazdasági átalakulások után úgy tűnik, jövője is lesz az ágazatnak. – Több lehetőség van a gyógynövénytermesztésre, de akik egyelőre kisebb léptékben gondolkodnak, s a helyi ellátási láncba akarnak bekapcsolódni, azok őstermelőként, illetve kistermelőként is vállalkozhatnak erre – hangsúlyozta. – Nem kell feltétlenül több tíz hektárban gondolkodni, e tevékenységből már egy-két hektáron is jövedelemszerző lehetőség adódik.

Fotóillusztráció: MW

A kamilla gyűjtése, a szárítás, a válogatás és persze a csomagolás is munkahelyeket teremt

Fotó:Muzslay Péter

Dr. Mártonffy Béla, Lakatos Márk és Gombos Sándor a szombati látrányi szakmai találkozón

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.