Nem köt röghöz a támogatás

Fogorvosok is indulhatnak az idéntől a pályázaton

Somogyi Hirlap - - Címlap - Gyeszát Zsolt zsolt.gyeszat@ mediaworks.hu

Nagy segítség az alapellátó fogorvosok számára, hogy az idei évtől ők is indulhatnak a letelepedési pályázaton. Szerdától érhető el a több mint egy éve üres háziorvosi és fogorvosi praxisok betöltésére irányuló pályázat. Országosan 245, Somogy megyében tíz tartósan betöltetlen fogorvosi praxis van – tudtuk meg. A pályázat keretösszege a korábbinál több: egymilliárd-kétszázötvenmillió forint. Nettó 12 millió forint az elnyerhető támogatás az egy éve üres praxisokra, s nettó 20 millió az öt évnél régebbi betöltetlen fogorvosi körzetekre. Pályázni október 15ig lehet.

Az idei évtől az alapellátó fogorvosok is indulhatnak a betöltetlen praxisokra irányuló letelepedési pályá- zaton, mely szerdától érhető el. Herczeg Olga, a Magyar Orvosi Kamara Fogorvosi Tagozatának alelnöke, kaposvári fogorvos szerint igazán jó rendelkezés, hogy a letelepedési pályázatot a fogorvosokra is kiterjesztették, de egyedül ez nem állítja meg a fogorvosok elvándorlását, s a közfi nanszírozott körzetek elhagyását. Az lendíthetne nagyot a jelenlegi helyzeten, ha az általános orvosokra érvényes praxisvásárlási és rezidens pályázatokat a fogorvosokra is kiterjesztenék. Ugyanis két új pályázat jelent meg 2017-re, de a praxisvásárlás támogatása továbbra sem érvényes a fogorvosokra. Az igazi megoldás pedig a fogorvosi körzetek alacsony finanszírozásának jelentős emelése volna.

A kaposvári fogorvos elmondta: a mostani előrelépés annak a széles körű egyeztetésnek az eredménye, melyet a kamara fogorvosi tagoza- ta és a minisztérium folytatott. – Ebből a letelepedési támogatás lehetősége valósult most meg, melynek örülünk, s jelentős előrelépésnek tartjuk – tette hozzá. – A tartósan betöltetlen körzetek ellátására meghirdetett pályázat biztosan jó néhány település fogorvoshiányát meg fogja oldani, a betegellátást, betegbiztonságot javítani fogja, s reményeink szerint néhány fogorvoskollégánk egzisztenciális gondján is segít.

Fotó: Muzslay Péter

Fontos, hogy valamennyi somogyi településen hozzáférhető legyen mindenki számára a fogorvosi ellátás

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.