Szavaznak az új államfőről

Feloszlatta a rohamrendőrség a török kampányolókat – Ankara is bekeményít Miután zavargások törtek ki Rotterdamban az ottani Erdoğan-párti törökök és a rendfenntartók között, Ankara hazaküldte a holland nagykövetet.

Somogyi Hirlap - - Címlap - Mediaworks összeállítás kozpontiszerkesztoseg@ mediaworks.hu

Az Országgyűlés ma választja meg Magyarország következő köztársasági elnökét. A Fidesz-KDNP Áder János jelenlegi államfőt jelölte, míg az ellenzék a Jobbik kivételével Majtényi László volt ombudsmant támogatja.

Egyre feszültebb a diplomáciai viszony Hollandia és Törökország között, miután a holland hatóságok szombaton nem engedték meg két török miniszternek, hogy Rotterdamban részt vegyenek a török elnöki rendszer bevezetéséről döntő április 16-i török népszavazásról szóló kampányrendezvényen. Előbb a Mevlüt Çavuşoğlu külügyminisztert szállító repülő leszállási engedélyét vonták vissza, majd a Németországból érkező Fatma Betül Sayan Kaya családügyi minisztert szállító gépkocsikon- vojt fordították vissza a határhoz. A külügyminiszter, miután nem tudott leszállni Hollandiában, a franciaországi Metz városában mintegy ezer ős hallgatósága előtt zavartalanul megtarthatta beszédét.

Válaszul a rotterdami török konzulátusnál tegnap hajnalban több ezren tüntettek, üvegekkel és kövekkel dobálták meg a rendőröket, azok vízágyút is bevetettek. Rotterdam marokkói polgármes- tere szükségállapotot rendelt el. A török külügy bejelentette, „biztonsági okokból” elzárták az ankarai holland nagykövetség és az isztambuli főkonzulátus bejáratait, és hasonló intézkedéseket hoztak a holland ügyvivő és a főkonzul rezidenciájánál is. Bekérették a külügybe a holland ügyvivőt, és közölték vele: egy ideig nem kívánatos, hogy a nagykövet visszatérjen állomáshelyére.

Erdoğan elnök török elnök lenácizta a hollandokat, és kemény válaszlépésekkel fenyegette meg az országot.

Mark Rutte holland miniszterelnök a NOS közszolgálati rádiónak kijelentette, Hol- landia visszafogottabb fél szeretne lenni a vitában. Hozzátette, nekik évek óta nem volt ilyen komoly diplomáciai nézeteltérésük egyetlen országgal sem. Azért voltak kénytelenek megakadályozni, hogy a két török politikus belépjen az ország területére, mert Törökország korábban szankciókkal fenyegette meg Hollandiát.

Jean-Marc Ayrault francia külügyminiszter nyugalomra intette mindkét országot, és arra kérte a török hatóságokat, tartózkodjanak a túlzásoktól és a provokációktól. Németország és Hollandia után tegnap Svédországban is lemondtak egy török kampányrendezvényt.

Fotó: AFP

Szemtől szemben a rohamrendőrökkel. Aztán elszabadult a pokol, és még vízágyút bevetettek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.