Jó ötlet a kilencedik, de erre még készülni kell

Somogyi Hirlap - - Megyei Körkép - Koszorus Rita

Ötpontos levélben fordult a Pedagógusok Szakszervezete az emberi erőforrások miniszteréhez. A somogyi tanárok is arra panaszkodnak, előfordul, hogy a pluszmunkát nem díjazzák, és úgy látják, a bérek nem követik a minimálbér- emelést sem. Holott ez három éve még nem volt probléma – mondta el Szigethy Marianna, a PSZ somogy megyei elnöke.

Szigethy Marianna, a Pedagógusok Szakszervezetének Somogy megyei elnöke megkeresésünkre elmondta: az alapbérek sem elégségesek, három évvel ezelőtt arról volt szó, hogy a fizetéseink követni fogják a minimálbér változását. – Mostanra azonban majdnem utolérte a minimálbér a pedagógusfizetéseket – mondta a szakszervezeti vezető. – Törvényben rögzítették, hogy idén szeptemberben újabb emelésben részesülnek a pedagógusok, ám most úgy tűnik, ez is elmarad. – A szak-

Át kell dolgozni a tantervet, ha jön a kilencedik osztály

szervezet szeretett volna egy differenciált emelést, vagyis a jól teljesítő kollégáink elismerését elérni. Ezt azonban a szeptemberre tervezett bérfejlesztés helyett kapják meg az intézményvezetők, s majd ők osztják szét belátásuk szerint.

A PSZ somogyi vezetője szerit a kilencosztályos iskola bevezetése jó, de elhamarkodott ötlet. – Erre még nem készültünk fel, itt a megyében sincs elegendő pedagógus. – Teljesen át kell dolgozni a tantervet és az iskolakötelezettség korhatárán is el kellene gondolkodni – mondta. – Jelenleg 16 éves korig muszáj iskolába járni. Azonban, ha kilencosztályos lesz az általános iskola, könnyen megeshet, hogy a diák 16-17 évesen kerül ki onnan. Akkor pedig már nem is kell továbbtanulnia? – tette fel a kérdést a PSZ megyei elnöke. Szigethy Marianna úgy véli, ezt optimális lenne 18 évre emelni, ha a kilencedik osztály bevezetését tervezi a kormány.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.