Boszorkányság? ?

Somogyi Hirlap - - Megyei Körkép - Barkóczy László laszlo.barkoczy@partner.mediaworks.hu

Manapság reneszánszukat élik a gyógynövények

Agyógynövényekkel való ismerkedés az emberiséggel egyidős. Míg az ókorban a gyógyítók használták ki a növények gyógyhatását, addig a középkorban éppen a boszorkányok. Annyira alapos ismeretekkel bírtak a természet gyümölcseinek medicinaként való felhasználásában, hogy gyógyító tevékenységük olykor már csodaszámba ment. Az pedig akkoriban nem volt éppen közprivilégium, így a nagy tapasztalattal bíró pályafutás, ha magas szintű színészi képességekkel is bírt, könnyen a máglyán ért véget.

Ma már persze tudjuk, hogy a gyógynövények ereje a megfelelő módon és mértékben alkalmazva nagyon hatásos tud lenni. De sajnos – bármennyire is nehéz ezt olykor elfogadni – nem az összesnél. Először talán a pestisjárványok idején láthattuk korlátait, mikor kiderült, a csőrös maszkba tömködött virágok nem szűrik a baktériumot, és nem is gyógyítják. Mostanra a tudomány segítségével előállított szerek mindenhatósága mellett is reneszánszukat élik a gyógynövények. A természetesség ígérete, a mellékhatásoktól való félelem, és talán a múltból jövő misztikus kultusz is hozzájárul népszerűségükhöz. Megyénkben is egyre többen nevelnek sokáig lenézett, ám mára bizonyítottan gyógyító erejű növényeket, és mind többen találják meg a számításukat a különböző termések, virágok gyűjtésében, majd értékesítésében is.

Ezzel elérhetjük, hogy a gyógyszereink mellett megjelenjenek a gyógyításban és főképpen a megelőzésben olyan szerek, kivonatok, melyek pontosan arra valók, amire maga a természet megalkotta azokat: célzottan gyógyítanak, vagy javítanak életminőségünkön.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.