Révfülöp a Sión: eladták a vízibuszt

Újabb járművét adta el a Balatoni Hajózási Zrt.

Somogyi Hirlap - - Címlap - Kolumbán Tünde tunde.kolumban@mediaworks.hu

Újabb vízibuszától vált meg a Balatoni Hajózási Zrt. A szokásos búcsúvirággal, a hajóorra erősített rózsaszállal a fedélzetén várakozott a Révfülöp vízibusz hétfőn délután a hajózási zsilipnél, hogy a műtárgyon áthaladva megkezdje útját a csatorna vizén először Keselyűsig, majd onnan a Dunán elérje Budapestet.

Újabb vízibuszától vált meg a Balatoni Hajózási Zrt. Ezúttal a Révfülöp nevű hajónak intettek búcsút, amit hétfőn délután zsilipeltek át a Sió-csatornára. A hajó ezt követően ma hajnalban indult el új szolgálati helyére, Budapestre.

A motorost a BKV Zrt. vásárolta meg, a hajó a fővárosban elsősorban az emberek munkába járását segíti majd. Nemecz Gábor, a közlekedési vállalat beruházási és műszaki fejlesztési főosztályvezetője elmondta, hogy a jó műszaki állapotban lévő vízibuszon nem terveznek jelentős átalakítást. A motorost a folyami hajózásnak kell csak megfeleltetni, így szeretnék minél hamarabb munkába állítani. A BKV egyébként nem számít jelentős hajóvásárlónak, Nemecz Gábortól tudjuk, hogy a cég és jogelődjei utoljára az 1980-as évek második felében bővítették a vízi járműparkot, azóta nem vettek hajót. A Révfülöpöt most nettó 24 millió forintért vásárolták meg.

A Balatoni Hajózási Zrt. 2015. év végén elfogadott stratégiája a hajópark átalakítását is meghatározta, ennek része a vízibuszok cseréje. A program keretében vált meg a társaság tavaly az Akali néven szolgált motorostól, és a most új gazdára talált Révfülöp nevű hajótól is, amely az elmúlt években leginkább a tartalékos szerepét töltötte be a tavon.

Az 54 évvel ezelőtt gyártott hajó a Balaton nyugati medencéjében szolgált elsősorban menetrend szerinti járatként, de elszállt felette az idő. – A vízibuszok helyett nagyobb befogadóképességű, korszerűbb, hatékonyabb és komplexebb szolgáltatást nyújtó hajóparkot kívánunk kiépíteni 2020-ig. Négy-öt hajót szeretnének még lecserélni, a következő három évben az a cél, hogy új hajókat építsünk, illetve a jelenlegi hajóparkot felújítsuk – mondta Veigl Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. gazdasági és stratégiai vezérigazgató-helyettese. A hajó értékesítése körül zajlott tárgyalásokat a Bahart idén kezdte és viszonylag gyorsan kellett azokat lefolytatni, hiszen a Sió vízleeresztő zsilipjét rövidesen zárják, így a hajót most lehet megfelelő vízállási körülmények között eljuttatni a Balatontól a Dunáig.

A vízibusz útjának az időjárás is kedvez, így a 4 fős hajós személyzettel útnak indított motoros 8-12 órásra tervezett menetideje vélhetően az alsó időhatár közelében lesz tartható.

Fotó: Németh András

Hosszú útra indult a vízibusz: hétfőn zsilipelték át a Sió-csatornára. Az úti cél Budapest

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.