Szürke senki Kaposvárról

Magyar Oscar a kaposvári fiatalnak

Somogyi Hirlap - - Címlap - Stanics Adrienn sonline@sonline.hu

Magyar filmes Oscar-díjat kapott egy kaposvári egyetemista: Kovács József másodéves színészhallgató a Szürke senkikben nyújtott alakításáért, tévéfilm kategóriában a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át a Magyar Filmhéten.

Magyar filmes Oscar-díjat kapott egy kaposvári egyetemista: Kovács József 2. éves színészhallgató a Szürke senkikben nyújtott alakításáért, tévéfilm kategóriában a legjobb férfi főszereplőnek járó díjat vehette át a Magyar Filmhéten. A magyar Oscarként is emlegetett díjakat 5 kategóriában osztották ki. Az I. világháborúban játszódó történetben egy 17 éves fiút játszik a kaposvári egyetemista.

- Fantasztikus érzés volt megtapasztalni azt a bizalmat, hogy a rendező engem választott ki a szerepre. Bár már előtte több filmben is statisztáltam, ez volt az első igazi szerep – mondta a film főszerepjőjét, Dömét alakító Kovács József. – Több tucat jelentkező közül esett rám a választás. Kovács István rendező javaslatára naponta elolvastam egy naplóbejegyzést a világháborúban íródott feljegyzésekből. Ahhoz képest a film egy butított verzió. A háború rémületét, embertelenségét próbáltuk meg a vászonra vinni.

A Kaposvári Egyetem másodéves színészhallgatója hozzátette: a 17 éves fiú karakterén keresztül azt szerették volna megmutatni, hogy mit lehet kezdeni a háborúval, a pusztítással és hogyan működik az ember ezekben a helyzetekben. A filmet csupán két hét alatt forgatták. Ezt a két hetet azonban végig sárban és hidegben töltötték.

Novemberben és decemberben a Budapest környéki hegyekben és a rudabányai tónál forgattak. Naponta hajnalban keltek és késő estig dolgoztak, esőben, hidegben, sárban. A feszített tempó mindenkitől nagyon nagy koncentrációt igényelt. - Amikor megtudtam, hogy tévéfilm kategóriában jelöltek a legjobb férfi főszereplő díjra, nagyon meglepődtem. A díjkiosztó gálán, aminek a menete olyan, mint az Oscaré, egészen addig nem izgultam, amíg nem jött a mi kategóriánk. Amikor kimondták a nevemet, tényleg nem tudtam, mi történik. Begondoltam a zakómat, felmentem a színpadra és elkezdtem mondani a köszönőbeszédet. Hihetetlen volt, hogy átvehettem ezt a díjat, nagyon boldog voltam – meséli a díjátadó eseményeit a fiatalember.

Hozzátette: a díjjal járó figyelmet szeretné okosan kihasználni, egy újabb filmszerepre már felkérték. Most azonban az egyetemen Cserhalmi György osztályával 3 darabban is próbál. Néhány hét múlva be is mutatják az egyiket, Hay János legújabb darabját.

Amikor kimondták a nevét, nem tudta, mi történik

Fotó: MW

Esőben, sárban, hidegben zajlott a kéthetes forgatás, nem volt könnyű dolguk a film készítőinek

Fotó: MW

Kovács József egy fiatal katonát alakít

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.