Tavaszi bringás start: veszélyben a láthatatlanok

Somogyi Hirlap - - Megyei Körkép - H. M.

Megyénkben tavaly száznál több személyi sérüléses kerékpárosbaleset fordult elő. Orbán Zoltán, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: a kerékpárosok a közlekedés egyik legvédtelenebb résztvevői. A balesetek mintegy 70 százalékát a kerékpárosok idézték elő. A főbb okok továbbra is a sebesség helytelen megválasztása, az elsőbbség-, illetve az irányváltoztatás szabályainak megszegése. – Minden manőver, amely irányváltoztatással jár, fokozott figyelmet követel. A kerékpárosok mindig szigorúan tartsák be a KRESZ előírásait, s figyeljenek a közlekedési partnerek reakcióira – hangsúlyozta. – Csak műszakilag kifogástalan kerékpárral vegyenek részt a forgalomban, s lehetőleg kerékpáros bukósisakban. A fejvédő használata mindenképp ajánlott, a tapasztalatok azt mutatják, hogy a kerékpáros tragédiák többsége azért következik be, mert a kerékpáros feje nagy erővel ütközik a járműnek vagy az úttestnek.

– Az éjszaka vagy korlátozott látási viszonyok között „láthatatlanná váló” kivilágítatlan kerékpárosok nem is gondolnak arra, hogy minden másodpercben halálos veszélynek vannak kitéve, hiszen a járművezetők már csak akkor fogják meglátni őket, amikor már késő – közölte Orbán Zoltán.

– Feltétlenül fordítsunk figyelmet a kerékpárok karbantartására: egy váratlan nagyobb meghibásodás könynyen súlyos balesetet eredményezhet – mondta Lőczi Gábor, a kaposvári Ga-Bike kerékpárszerviz munkatársa. – Elsőként a fékek állapotát érdemes ellenőrizni, majd a kormányszerkezetet, s persze a gumik állapotáról sem szabad megfeledkezni. Lőczi Gábor azt mondta: vásárláskor több szempontot mérlegelnek a vevők. Egyrészt, hogy mire használják általában a kerékpárt, másrészt, mekkora öszszeget fordíthatnak erre.

Mivel tartós termékről van szó, lehetőség szerint érdemes nagyobb összeget áldozni a kétkerekűre, ennek fejében jó eséllyel minőségi, megbízható áruhoz jut a vevő.

Tavaly száznál több baleset részese volt kerékpáros Somogy megyében

Fotó: MW

Itt a jó idő, több a kerékpáros, s több a baleset is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.