Négyszáz ezres gazdát keres

Sokat jelentene a civileknek a pénz

Somogyi Hirlap - - Megyei Körkép - Gyeszát Zsolt zsolt.gyeszat@mediaworks.hu

A vásárlók segítségével négyszázezer forintot nyerhet a három civil szervezet egyike, mely részt vesz a kaposvári Tesco zsetongyűjtő kampányában.

– Az értelmi sérült fiataljaink számára komplex egészségnevelő és egészségmegtartó programot dolgoztunk ki – mondta Sándor Ildikó, a Kaposvári Fogyatékos Fiatalok Teljes Életért Alapítvány titkára. A négyszázezer forintot erre a programra fordítanák, melyben nem csak a szűk értelemben vett egészséget, hanem a hozzá kapcsolható tudásanyagot is belevonják. Így a környezeti higiéniát s a szelektív hulladékgyűjtést is. Az ismereteket gyakorlatban adnák át, s a neveléshez szükséges eszközöket is vásárolnának. Többek között madáretetőket, rajzpályázathoz felszerelést, és sporteszközöket is.

– Jól tudjuk, hogy mindenki biztonságban szeretne élni a családjával és a lakókörnyezetével együtt, a biztonság a legalapvetőbb igénye az embernek – jegyezte meg Benei Tibor, a KÖTÉL Kaposvár Önkéntes Tűzoltó és Életmentő Egyesület titkára. A négyszázezer forintból ehhez szeretnének hozzájárulni. Iskolai rendezvényeket szerveznének, és csatlakoznak lakossági kezdeményezésekhez is, ahol a tűz elleni védekezésre, balesetmentes közlekedésre, a természeti és civilizációs ártalmak, katasztrófák elleni hatékony védekezésre, az önmentési képességek fejlesztésére szeretnék oktatni a fiatal és az idősebb lakosságot. Családi biztonsági napot is szerveznének a pénzből.

Ferkáné Pellérdi Zsuzsanna, a Magyar Cukorbetegek Kaposvári Egyesületének elnöke elmondta: az elnyerhető négyszázezer forint sokat számítana a megelőző munkájukban. A vércukor méréséhez szükséges tesztcsíkokat vásárolnának, majd az áruházban is végeznének szűréseket. Ugyanis a kettes típusú cukorbetegség a felnőtt lakosságon kívül a gyermekek köreiben is növekszik. Azonban ez visszafordítható folyamat, ha áttérünk a helyes táplálkozásra és a megfelelő életmódra, mozgásra. Az új betegeket erre fogják megtanítani, így az oktatásra fordítanák a legjelentősebb részt. Ezzel elkerülhetőek lennének a vese-, szem-, szív- és egyéb érrendszeri szövődmények.

Fotó: Muzslay P.

Szavazhatnak a vásárlók a pénz sorsáról

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.