Azt csinálja, amit szeret

Szerencsés embernek vallja magát, mert imádja a munkáját

Tolnai Nepujsag - - MEGYEI KÖRKÉP - Balázs László laszlo.balazs@mediaworks.hu

A szekszárdi Béla király téri szilveszteri buli duplán ünnep Kindl Gábor számára. Kevesen tudják róla, hogy január elsején született és negyven éve kezdett el diszkózni.

Zene, diszkó, újságírás, televízió és film. Egyik következett a másik után Kindl Gábor életében.

– Az 1970-es évek elején mindenki zenész akart lenni. Jómagam ekkor hallottam először a diszkóról. Egy véletlennek köszönhetően a munkahelyemen megismerkedtem Csuka Ferenccel (dj Pike). Nekem eleinte nem volt meg a műszaki-technikai hátterem a diszkózáshoz, Ferinek zenéi voltak, én beszéltem a színpadon. Ez volt pályám első időszaka, eleinte csak ezzel foglalkoztam – mondta Kindl Gábor. – A 80-as évek elején jött a videodiszkó, majd az évtized végén a televízió. Közben tettem egy kitérőt, a Tolna Megyei Népújságnál a Rockpont című rovatot vezettem. Könnyűzenei információkat osztottam meg, slágerlistákat közöltünk. Ekkor kerültem komolyabb kapcsolatba a média világával: különböző rendezvényekbe kapcsolódtam be, ahol nagyon sok emberrel megismerkedtem. Sokukkal mai napig tartom a kapcsolatot.

A producer több úttörő kezdeményezést indított el, melyek megelőzték a későbbi eseményeket.

– A képújsággal folytattam, amit az újságnál elkezdtem. Néhány mondatos könnyűzenei híreket osztottunk meg az emberekkel. 1991-ben indítottam el a Pop TV-t. Tulajdonképpen előfutára volt a mostani kereskedelmi televízióknak. Nem zenei tv volt, a három-négy órás adásokban kultúra, sport, gyerek- és hírműsorok tették ki tartalmat. Az első években olyan szakemberekkel dolgoztam együtt, mint Máté Krisztina, Szilágyi Jenő és Rákay Philip. Hétfőnként este hét órától 27-28 településen látták, akkor még a helyi tévék 70 százalékos nézettséggel mentek… Hét évig működött, büszke vagyok rá, mert a mai napig emlékeznek rá az emberek.

Ezt követően a szekszárdi városi tévéhez került főszerkesztőnek, 2001-ben filmmel és rendezvényszervezéssel kezdett el foglalkozni. A tv azonban örök szerelem, hiszen az új évezredben Bonyhádon, Németh Lászlóval közösen vezették a helyi tv-t.

– Mindig törekedtem arra, hogy a saját ötleteimet valósítsam meg, soha senkitől nem nyúltam le semmit – hangsúlyozta Kindl Gábor. – 2005-től indítottunk televíziós adásokat az interneten, ez volt a Pixel TV. Nem volt könnyű az indulás, hisz kellett egy olyan csatorna, ahol megfelelő adatmenynyiséget tudtunk áramoltatni. A kialakult új nézői szokások miatt – filmeket és nagyon rövid videókat néztek az emberek tévén a klasszikus, több perces beszélgetések helyett – az alapkoncepciónk azt volt, hogy a televíziózás szép lassan áttevődik az internetre.

A többek közt nemzetközi filmes játékai – 2013-ban volt az utolsó Forgass a Földért címmel – révén közismert producer rendező-asszisztense és társproducere volt az „Out of Balance” című 2007-es amerikai játékfilmnek, valamint forgatókönyvíróként és rendezőként jegyzi a Kabos Gyula életét bemutató, „Mosolyvarázsló” dokumentumfilmet. Régi álmát váltotta valóra a Szekszárdon játszódó könnyed, vidám hangvételű Obsitossal.

– A nagyjátékfilm az én ötletem. Minden ember szeretne egy nagy dolgot alkotni az életében, nekem ez a film az – húzta alá a rendező. – Édesanyám könyvtáros volt Kismórágyon. Ötéves voltam, amikor kezembe került egy 59-es kiadású, gazdagon illusztrált Háry-könyv. Azonnal megtetszett a történet. Régi álom volt a film, először 2006-ban filmes játék, majd idén játékfilm készült a kiszolgált katona történetéből. Az érzelmeket és a humort sem mellőző film a boldogságkereséséről szól. Jó visszhangja van: véleményként elhangzott, hogy olyan emberek készítették, akik szeretik az embereket és Szekszárdot. A megvalósítása egyedi, hisz a gyártás minden egyes eleme közösségi összefogással valósult meg.

Gábor 1957. január 1-jén első Tolna megyei babaként látta meg a napvilágot. Kevés embernek adatik meg, hogy 60 évesen szülővárosa központjában nagyszabású bulit tartson. Elmondása szerint azért sikeres a munkájában, és csinálhatja azt amit szeret, mert biztos magánéleti háttér áll mögötte.

– Nagy megtiszteltetés számomra a december 31-i parti. 1991-ben leálltam a diszkózással, csak néhány fellépést vállaltam. Tavaly hívtak először, akkor jól sikerült – közölte Kindl Gábor. – Nem izgulok a buli miatt, akik emlékeznek rám a régi korszakból, biztos eljönnek. A 80-as évek nagyon termékeny időszak volt. Olyan időtálló dallamok születtek, melyek nem mennek feledésbe, a mai napig ki lehet állni a zenékkel – a fiatalok is befogadják. Nincs előre összeállított műsorom, tudom és érzem, hogy mit vár a közönség. Velük együtt lélegezve játszom a zenéket, ez mámorító érzés.

Kindl Gábornak lett volna munkája Los Angelesben, mégis itthon valósította meg álmát

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.