Leadom a pluszkilókat!

Tolnai Nepujsag - - MEGYEI KÖRKÉP - Vida Tünde

Ha a karácsonyi eszemiszom miatt felszaladt néhány pluszkiló, ne tetézzük a bajt azzal, hogy mindenféle tervszerűség és kontroll nélkül éhezésbe kezdünk, és lerohanunk a parkba futni cipelve a mostani és előző lakomák túlsúlyát. A szakember átfogó vizsgálaton alapuló életmódváltást javasol.

Felmérést ugyan nem végeztünk, de az újévi fogadalmak TOP 10-es listáján bizonyára előkelő helyet foglnak el a „Leadom a pluszkilókat” és a „Mostantól rendszeresen sportolok” fogadalmak azon túl, hogy most fog – legalábbis az ígéretek szerint – minden csokiimádó leszokni a csokoládéfalásról, minden dohányzó leteszi a cigit, a piások pedig a poharat. Sokaknál – meglehet, hogy a többségnél – mindez puszta kijelentés marad, de az még biztosabb, hogy többségben vannak azok, akik, ha ideig-óráig be is tartják újévi fogadalmukat, néhány hét vagy hónap után visszatérnek a régi kerékvágásba, a kínkeservesen leadott pluszkilók pedig szépen visszavánszorognak rosszabb esetben néhány további társaságában. Szentes-Szendrey Anna edzőt, életmódtanácsadót, a paksi Optimum Health Institute szakmai vezetőjét kértük arra, hogy adjon tanácsot a kudarcok elkerülése érdekében.

Anna mindenekelőtt megerősítette, valós problémát feszegetünk. Tapasztalatai szerint a karácsonyi vendégjárás gyakran torkollik túlevésbe, ami aztán a lelkiismeret-furdalást okoz, s ebből születnek a fogadkozások. Most ugyan már késői az intelem, de jobb volna megelőzni a bajt. Ahogy a szakember mondja, nem kell messzire menni, még 50-60 éve is böjtöltek az emberek karácsony előtt, hogy felkészüljenek arra a néhány napra, amikor bőségesen fogyasztanak ételt, italt. Mindezt tetézzük manapság azzal, hogy – mint általában – karácsony után is mozgásszegény életet élünk. A túlevésből adódóan egyébként megszaporodnak a belgyógyászati és kardiológiai problémák is, amelyek ésszerűségre kellene, hogy intsenek mindenkit. Az életmódtanácsadó azt mondja, ha valakinek ilyen problémája vagy komoly túlsúlya van, semmiképpen ne álljon neki úgy a fogyásnak, hogy kimegy a pályára és elkezd futni. Már 5–10 kilogramm túlsúly is gknerálhat olyan ízületi túlterhelést, aminek komoly következményei lehetnek. Nem célravezető az sem, hogy megvonásos étkezéssel, azaz koplalással próbálunk megszabadulni a fölös kilóktól, mivel gyakorta mentális problémák vannak a háttérben és az eredmény nem lesz tartós. A tapasztalat az, hogy sokan, ha 5–10 kilogrammot leadnak, megnyugszanak, azt gondolják, most már sovány emberek és nagyon gyorsan visszakúsznak a kilók.

Szentes-Szendrey Anna kifejtette, hogy az elhízás négy főpilléren nyugszik. Az egyik a genetika, a másik a már említett mentális probléma, azaz a hiánypótlás, valamilyen érzelmet pótolunk azzal, hogy eszünk. Szintén a „tettesek” között vannak a családi hagyományok, amelyek már a gyermekeknél elhízást generálhatnak, illetve a mozgásmentes élet. Utóbbi kapcsán kiemelte, hogy az ülőmunka miatt lelassul az anyagcsere, ami szintén tetézi a bajt. Mielőtt mozogni kezdünk, fel kell térképezni, hogy mennyire vannak az izmaink a napi 10–12 órányi üléstől „berövidülve”. Éppen ezért nyújtásokkal kell kezdeni a mozgást. Mégpedig nem 5 perccel azt megelőzően, hanem jóval előbb. Két-három héten át elő kell készíteni az izmokat, vissza kell adni a hajlékonyságot hengerrel, klasszikus nyújtástechnikával.

Ezt követően jön a szív- és érrendszer felkészítése szobakerékpározással, gyaloglással napi 10–15 perces, nem megterhelő munkával, 110-120-as pulzuson. Ezek után – körülbelül 2-3 hónap elteltével – jöhet a súlyzós alakformáló edzés, de nem az ugrálás, ízületi ütődéssel járó mozgás. – A futást ennek a mozgáspiramisnak a tetejére tesszük fel. A futás nem a mozgás alapja, hanem a királya – húzta alá a szakember figyelmeztetve, hogy a futás a csípőre, térdre, bokára olyan pluszterhelést jelenthet, hogy könnyen az ortopédia várótermében találjuk magunkat.

Ne maradjon pusztába kiáltott szó az újévi fogadalom. Ma már népbetegségnek tekinthető a mozgásszegény életmód Képalá kék

Szentes-Szendrey Anna

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.