Cigit, szeszt gyereknek is?

Tolnai Nepujsag - - KITEKINTŐ - Wald Kata katalin.wald@mediaworks.hu

Szeszesitalt, dohányárut 18 év alattiak sehol nem vásárolhatnak a jogszabály szerint – vannak helyek, ahol mégis kiszolgálják őket. A hatósági ellenőrzés folyamatos, idén is bírságoltak. Alkoholtartalmú italt, vagy dohányterméket a jogszabály szerint 18 év alattiak nem vásárolhatnak, mégis akadnak helyek, ahol kiszolgálják őket – derül ki a Baranya Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Osztálya idei ellenőrzéseinek eredményeiből. A hatóság évről évre visszatérő jelleggel ellenőrzi a fiatalkorúak védelmét szolgáló rendelkezések betartását. Az ellenőrzések magas számát indokolja az is, hogy gyakran kap a hatóság beadványt aggódó szülőktől, pedagógusoktól is, melyekben jelzik, hogy melyik vendéglátó egységben jutottak a diákok szeszesitalhoz.

A szakemberek több módszert is alkalmaznak az ellenőrzések lefolytatásához. Leggyakoribb, amikor fiatalkorú közreműködő végzi a próbavásárlást. A kereskedelemben, vendéglátásban dolgozóknak alkoholtartalmú ital kiszolgálása esetén joguk van arra, hogy a vásárlót – ha az megítélésük szerint még nincs 18 éves – felszólítsák életkora igazolására. Amennyiben az illető még nem nagykorú, vagy nem igazolja az életkorát, a kiszolgálást meg kell tagadniuk.

A dohányboltok esetében még szigorúbb a szabályozás. Ha a dohányértékesítés helyére az árusító által fiatalkorúnak ítélt személy lép be, a kereskedőnek azonnali kötelessége felhívni életkora igazolására, függetlenül attól, hogy a kiszolgálásban a 18 év alattinak vélt személy következik-e. Ha az illető nem igazolja életkorát vagy nem töltötte be a 18. életévét, sem dohánytermék, sem más a trafikban kapható termék nem értékesíthető mindaddig, amíg az érintett személy el nem hagyja a helyet.

A Tolna Megyei Kormányhivatal Műszaki Engedélyezési és Fogyasztóvédelmi Főosztálya próbavásárlással megbízott fiatalkorúakkal vizsgálta, hogy hozzájuthatnak-e dohánytermékekhez és szeszes italokhoz a tizennyolc év alatti fiatalok. Dohányboltot 22 alkalommal ellenőriztek, ebből négyszer szolgálták ki a kiskorút. Vendéglátó egységben 28 alkalommal tartottak próbavásárlást, ebből 10 alkalommal szolgálták ki az arra kora alapján jogosulatlan tinédzsert. A kifogással érintett vállalkozásokra bírságot szabtak ki, illetve a dohányboltok esetében 30 napra megtiltották a dohánytermékek értékesítését..

A tapasztalatok szerint nem okoz nehézséget a diákoknak, hogy alkoholhoz jussanak

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.