Ételekkel kapcsolatos hiedelmek

Tolnai Nepujsag - - MEGYEI KÖRKÉP -

A különböző ételekkel, és fogyasztásukkal kapcsolatban is sok hiedelem kialakult. Sokan készítenek például szerencsepogácsát vagy tortát, amelybe egy érmét sütnek. Aki megtalálja az érmét, annak nagy szerencséje lesz.

Tilalmak is kapcsolódtak ételekhez. Baromfit nem lehetett enni, mert a tyúk elkaparja a szerencsét, ellenben ajánlatos volt a malachús fogyasztása, mert az kitúrja a szerencsét. A szemes terményeket is javallott enni – babot, lencsét –, mert akkor sok pénzük lesz a háziaknak. Ehhez társult még az is, hogy az éjfél elkongatása után néhány szem lencsét tettek zsebre. A hallal is jobb óvatosnak lenni, mivel folyó menti vidékeken szerencsét hoz (ahány pikkely, annyi pénz), másutt viszont baljós állat, hiszen elúszik vele a szerencse. A lencse és a malachús mellett érdemes sokféle rétessel „nyújtani” a gazdagságot, vagy más vidékek szokásai alapján az életet. Ugyanakkor azt is tartják, hogy nem szenvedünk hiányt az új évben, ha nem faljuk fel az összes, szilveszterre készített ételt.

A Dunántúl egyes részein úgynevezett tollaspogácsát sütöttek: a pogácsák közül előre kijelölték, melyik családtaghoz tartoznak, és egy-egy tollat szúrtak beléjük, majd a tollak sütés alatti sorsából következtettek az emberek végzetére. Akinek a tolla megégett, az már nem érte meg a következő tollaspogácsa-sütést.

Régi szokás az egész kenyér megszegése is, hogy mindig legyen a családnak kenyere.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.