Az újévi időjóslás

Tolnai Nepujsag - - MEGYEI KÖRKÉP -

Érdekes, az új év időjárására vonatkozó jóslatokat is tettek ilyenkor. A bukovinai székelyek például szilveszterkor hagymából jósoltak úgy, hogy a gazda félbevágott egy fej vöröshagymát, 12 réteget lehántott róla, ezek jelképezték egyenként a hónapokat. Mindegyikbe szórt egy kevés sót, és amelyikben reggelre elolvadt, az a hónap csapadékosnak ígérkezett, ha azonban a só megmaradt a hagymalevélben, akkor szárazságra lehetett számítani. Hasonló módon jósoltak fokhagymából is. Ehhez tizenkét gerezdre volt szükség, amibe kis mélyedést vájtak, és sót szórtak. A másnap reggeli eredményt ugyanúgy értékelték.

A népi időjósok szerint az északi szél hideg, a déli enyhe telet hoz. Ha szilveszter éjszakáján esik az eső, reggel pedig fénylik a nap, akkor nem lesz jó termés, de ha egyforma az éjszaka és a reggel időjárása, akkor bő termés várható.

Hasonló hiedelem volt, ha az új év első napján sütött a nap, akkor egész évben szép időre lehetett számítani, ha csillagos az ég, akkor rövid lesz a tél, valamint ha újév éjjelén piros a hajnal, akkor szeles lesz az esztendő.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.