Új árakkal köszönt be az új év

Olcsób lesz a baromfihús, a tej, a tojás, no és az internet

Tolnai Nepujsag - - GAZDASÁG - Mediaworks-összeállítás kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Csökkentik a baromfihús és a tojás árát az üzletláncok januártól. Olcsóbb lesz a tej is és kisebb lesz az éttermi vendéglátás és az internet áfája. Más kérdés, hogy minden bolt érvényesíti-e majd ezt az áraiban. Több üzletlánc is azt ígéri, náluk még ennél is jobban jár a vásárló 2017-ben.

A januártól hatályba lépő élelmiszeráfa-csökkentés hatását minden megkérdezett élelmiszerlánc továbbadja a vásárlóknak, de egyes cégek ezt meghaladó mértékben is mérséklik az érintett baromfi és más termékek árát. A baromfihús és a tojás áfája 27 százalék helyett 5 lesz, a 22 százalékpontos áfacsökkentés az érintett termékek fogyasztói árának 17 százalékos mérséklését indokolja.

ALDI A diszkontlánc többel, 22 százalékkal csökkenti minden érintett termék bruttó árát. Az árcsökkentés nem egy akciós periódusra vonatkozik, az Aldi hosszabb távon biztosítja az érintett 31, kizárólag magyar beszállítóktól származó termék alacsonyabb árát – közölték.

Felidézték azt is, hogy az idei év elejétől a vállalat az áruházaiban kapható sertés tőkehús bruttó árát csökkentette 22 százalékkal, amire a vásárlók pozitívan reagáltak, már az első néhány hétben megnőtt a kereslet a sertéshústermékek iránt.

Szintén módosítja az árait, az áfacsökkentést meghaladóan is – közölték. Az adóváltozás által érintett minden baromfihús és tojás fogyasztói árcsökkenésének mértéke legalább 22 százalék, de lesz olyan baromfitermék, amelynek ára 25 százalékkal lesz alacsonyabb januártól. A friss egész csirke kilónkénti ára például 24, az 500 grammos friss csirkemellfilé 23,8, a szintén 500 grammos csirkecombfilé 25 százalékkal lesz olcsóbb. Az áfacsökkentés és a fogyasztói árak mérséklődésének hatására akár 5 százalékkal is nőhet a baromfihús-fogyasztás a következő év elejétől – vélik a Lidl-nél.

CBA PRÍMA-HÁLÓZAT A korábbiakhoz hasonlóan most is teljes egészében továbbadják a vásárlóknak az áfa mérsékléséből adódó árkedvezményt. A baromfihúsok, a tojás és a tej esetén is csökkennek a fogyasztói árak, ezt a vásárlók már január 1-től tapasztalják az üzletlánc boltjaiban. Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója is hangsúlyozta: a cég arra számít, hogy az árcsökkenés miatt e termékek forgalma megnő, ahogy az év elején a sertéshús esetében is történt.

Az áruházlánc ígéri, hogy a baromfihús, a tojás és friss tej áfacsökkentése által keletkező árcsökkenés 100 százalékát adja át a vásárlóknak. A forgalmi adó csökkenése az Auchan termékválasztékából összesen 190 terméket érint. Az MTI-nek jelezte: 27ről 5 százalékra csökken az áfa a csirke-, a pulyka-, a kacsa-, a liba-, a tyúk- és a kakashús esetében (beleértve a vágási termékeket és belsőségeket is), feltéve, ha frissen hűtve vagy fagyasztva árulják a boltban.

Nem vonatkozik azonban az áfacsökkentés a fűszerezett, pácolt vagy panírozott baromfitermékekre. A madártojás esetében például akkor csökken 5 százalékra az áfa, ha héjában és frissen értékesítik, főtt vagy tartósított formában nem. A friss tejnél a jelenlegi 5 százalékra csökken az áfa, de a csökkentés nem vonatkozik az UHT és ESL tejre, és a sűrített, illetve cukor vagy más édesítőanyag hozzáadásával készült tejtermékekre.

Az árérzékeny vásárló érthetően az olcsóbbat keresi, de egyre többen figyelnek már az áru minőségére is

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.