Licit a lakásokért

Százával viszik árverésen a bedőlt ingatlanokat

Tolnai Nepujsag - - BELFÖLD - Mediaworks-összeállítás kozpontiszerkesztoseg@mediaworks.hu

Tavaly 600, idén 1400 ingatlant adtak el árverésen a bírósági végrehajtók. Volt olyan eset, amikor hetven-nyolcvan vevő licitált a tartozások miatt dobra vert lakásért, de gazdára találtak több éve meghirdetett telkek, házak is. Sokszor a piaci árnál nagyobb ellenértékért vették meg a licitálók a kikiáltott lakásokat, ami az adósok helyzetét teheti némileg könnyebbé.

Az egyre nagyobbra hízó hazai lakáskereslet nemcsak az ingatlanforgalom hagyományos formáinál hozott az utóbbi időben változásokat, hanem a speciálisnak nevezhető területeken, így a végrehajtásoknál is – tudta meg a Magyar Idők a végrehajtói testülettől. A bírósági végrehajtók végső esetben folyamodnak ahhoz, hogy a fizetni nem tudó adósok lakását, házát, telkét is megpróbálják értékesíteni. Tavaly országszerte valamivel több mint hatszáz sikeres árverést tartottak, idén ez a szám jócskán meghaladhatja az 1400-at a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnöke szerint. A téli időszakban, decembertől márciusig védi a kilakoltatási moratórium azokat, akiknek elárverezték az otthonát.

Schadl György a tapasztalatokat ismertetve úgy fogalmazott: az emelkedés hátterében egyetlen tényező, mégpedig az ingatlanpiac dinamikus felfutása húzódik meg. Nemcsak a sikerrel lezárt árverések száma nőtt meg, hanem a licitekből befolyó összeg is. Az adós szempontjából korántsem mindegy, hogy ingatlana menynyiért talál gazdára. A korábbi években gyakori volt, hogy a jogszabályban megszabott legkisebb árért, vagyis a piaci érték hetven százalékáért keltek el az árverésre kínált ingatlanok, ma azonban más a helyzet – mondta a lapnak a kar vezetője. Példaként említette a főváros V. kerületének egyik lakását, amelyet a közemúltban árvereztek el. A licitversenybe több mint hetvenen kapcsolódtak be, és a leütéses ár végül jócskán meghaladta a piacon elkérhető összeget. A kevésbé frekventált helyeken ugyanígy nagy az érdeklődés, de a kisebb vidéki települések ingatlanjaira is rendre érkezik néhány ajánlat.

Az utóbbi időben többször megtörtént az is, hogy három-négy éve meghirdetett ingatlanért licitált valaki a végrehajtók elektronikus rendszerében. A versenybe aztán több érdeklődő is bekapcsolódott, így az ár végül magasra kúszott fel.

A végrehajtás miatt kikiáltott ingatlanokra ma már csakis elektronikus úton, az erre kialakított szisztémában tehetnek ajánlatokat az érdeklődők – jegyezte meg Schadl György. Aki licitálni szeretne, annak regisztrálnia kell magát a végrehajtóknál, amit az ország bármely pontján meg lehet tenni. Ezután az érintett megkapja az azonosítóját, beléphet a rendszerbe, és anonim módon részt vehet az árveréseken. Az elnök szerint visszaélés, összebeszélés, vagy más érdeklődők elijesztése ilyen feltételek között szóba sem jöhet. A tiszta versenynek egyébként szintén árfelhajtó hatása lehet.

Az elektronikus rendszer az ingóságok értékesítésénél is jó szolgálatot tesz. Schadl György szerint a legtöbb, adósság miatt elvont eszközt, berendezést, tárgyat is az internetes felületen kínálják ma a végrehajtók. A kikiáltott ingóságok legnagyobb része mostanság már a piaci ár körüli összegekért talál gazdára.

Sokszor a piaci árnál drágábban vitték el az árverésre bocsátott lakásokat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.