Csupasz kézzel soha ne fogjuk meg!

Péksütemény vásárlása: használjunk zacskót

Tolnai Nepujsag - - SZOLGÁLTATÁS - Eteltcsakokosan.hu

Tényleg összeszedhetek valami betegséget, ha puszta kézzel fogom meg a boltban a péksüteményt?

Tudta, hogy az emberi tenyéren 150 különböző baktériumfajt lehet azonosítani, ráadásul nincs két ember, akik tenyerén ugyanaz a 150 lenne megtalálható? Összesen 4700 különböző, az emberi tenyéren fellelhető baktériumról van szó, különböző, mindenkinél egyedi variációban. És ez a 150 faj, akkor is ott van, ha kezet mosunk.

Egyre több bolt, élelmiszerüzlet rendszeresít a péksütemények kiválasztásához szedőcsipeszt, de ahol nincs ilyen alkalmatosság, sima nejlonzacskó ott is van, de ha mégsem, legalább egy darab papír biztosan fellelhető. Szóval, senki ne nyúlkáljon puszta kézzel a kenyérhez, hiszen ezzel máris baktériumtenyészetet telepít a héjára. Gondoljunk bele, mi van, ha minden kenyeret csak átlag 2–3 ember megtapogat? Mi pedig, erről mit sem sejtve haza megyünk, majd jóízűen falatozunk belőle?

Ráadásul a boltban vásárolt kenyér mint késztermék sokszor semmilyen hőkezelésen nem esik már át, hanem egyenesen a szánkba, majd a gyomrunkba kerül. Ha csak nem lesz belőle meleg szendvics, bundás kenyér, pirítós, semmilyen hatás nem éri, ami ezt a töméntelen baktériumot és vírust megfékezné, elpusztítaná.

A kemény tény most következik: ez a fejenként 150-féle baktérium – elfogyasztásuk esetén –, alapból még csak nem is okoz bajt, hacsak nincs valami egyéni érzékenység. Az igazi gond akkor kezdődik, ha olyasvalaki tapogatja végig a péksüteményt, aki valamilyen kórokozó baktériumot vagy vírust visz fel rá! Tegye fel a kezét, aki képes ránézésre eldönteni, hogy a másik vásárló kezén van-e bármilyen baktérium. Avizsgálatok szerint minden negyedik– ötödik ember rosszul vagy egyáltalán nem mos kezet miután a toalettet használta. És az ő kezükön már bizony ott vannak a fertőzni is képes baktériumok, vírusok… Szóval, senki ne tapogassa puszta kézzel a péksüteményeket!

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.