Az úszók és kajakosok éve volt

Hosszú és Kozák három aranyérmet nyert a riói ötkarikás játékokon

Tolnai Nepujsag - - SPORT - Balázs László laszlo.balazs@mediaworks.hu

Úszásban és kajak-kenuban kiválóan szerepeltek a magyar sportolók idén. A kosárlabdázók és a röplabdázók nagyszerű sikereket értek el az Eb-selejtezőkön, a női vízilabda-válogatott Európa-bajnok lett. Minden, ami az olimpia és a labdarúgó Európa-bajnokság mellett 2016-ban történt.

A magyar labdarúgó-válogatott sikeresnek mondható Európa-bajnoki szereplése, illetve a riói olimpia nyolc arany-, három ezüst- és négy bronzérme szinte mindent elhomályosított 2016-ban, pedig a magyar sport sok más szép sikert ért még el.

Két Eb-részvétel

Nagyon régóta nem volt olyan jó évük a kosarasoknak, mint idén. A női válogatott Szlovákia, Portugália és Izland előtt megnyerte a selejtezőcsoportját, így ismét kvalifikálta magát az Európa-bajnokságra. A Stefan Svitek vezette csapat 2015 júniusában a 14–20. helyen zárta a magyar–román közös rendezésű Eb-t, a 2017-es, csehországi tornán a házigazda mellett az olimpiai és világbajnoki ezüstérmes Spanyolország, valamint Ukrajna lesz az ellenfél.

A férfiak szenzációs teljesítménnyel, mind a hat mérkőzésüket megnyerve zárták a selejtezőt, így 1999 után ismét kivívták az Eb-szereplés jogát. Jövőre a csapat a kolozsvári C csoportban a Rióban olimpiai bronzérmes Spanyolország mellett a házigazda Romániával, a legutóbb Eb-hetedik Csehországgal, az olimpiai ötödik Horvátországgal, illetve Montenegróval csap össze.

Aranyszett

A női röplabda-válogatott 2015-ben elképesztő bravúrt hajtott végre azzal, hogy 28 év után újra Európa-bajnokságon szerepelt. Akkor sokan azt hitték, hogy „kicsúszott” eredményről van szó, de Jan De Brandt tanítványai rácáfoltak az idei teljesítményükkel. Ugyan a két szeptemberi selejtezőtornán csupán a második helyet szerezték meg a lengyelek mögött, de így is playoffba jutottak, ahol Románia volt az ellenfél. A románok az otthoni meccset 3–0-ra megnyerték, de mivel a szabályok értelmében a 3–0-s és a 3–1-es győzelem azonos értékűnek számított, Érden 4–0ra vagy 4–1-re – azaz mindenképpen aranyszettben – kellett nyerni a továbbjutáshoz. A vendégek nem segítettek azzal, hogy az első szettet behúzták, de a magyarok 3:1re fordítottak, végül egy 15 pontig tartó, mindent eldöntő aranyszettben kiharcolták a továbbjutást.

Győzelem 77 év után

2016-ban hét év után ismét a legjobbak között szerepelhetett a magyar jégkorong-válogatott, de az oroszországi világbajnokságon nem sikerült kiharcolni a bennmaradást. A csapat hét mérkőzéséből hatot elveszített, ugyanakkor Fehéroroszország 5–2-es legyőzésével 77 év után meccset nyert a legmagasabb osztályban. A kiesés azt jelenti, hogy 2017. április 22. és 28. között Ukrajnában kell kiharcolni ismét a feljutást Kazahsztán, Lengyelország, Ausztria, Dél-Korea és a házigazda ukrán válogatott ellen.

Eb-aranyérem

Vízilabdában a sikertelen olimpiai szereplés (a nők a 4., a férfiak az 5. helyen zártak) ellenére akadt szép siker, mégpedig a januári, belgrádi Európa-bajnokságon. Ugyan a Benedek Tibor vezette férficsapat veretlenül jutott be az elődöntőbe, ott Montenegró 8–5-re legyőzte. A helyosztóra összekapta magát az együttes, Görögország 13–10-es legyőzésével végül bronzérmes lett. A női válogatott ennél is messzebb jutott, a csoportban ugyan kikapott Hollandiától, de aztán a negyeddöntőben Franciaországot 18–6ra, a négy között az olaszokat 10–5-re verte, a fináléban pedig revansot vett Hollandián, és 9–7-es győzelemmel Európa-bajnok lett.

Bosszantó döntők

A csapatsportágakban éppen az egyik legsikeresebb kézilabda volt az, amely lemaradt. Nem csupán azért, mert nem sikerült kiharcolni az olimpiai részvételt, hanem mert az Európa-bajnokságokon csupán a 12. helyen végeztek a válogatottak.

A férfiak Talant Dujsjebaev vezetésével utaztak el januárban Lengyelországba, és egy csúfos égés lett a vége.

A nőknél Kim Rasmussen jó keretet rakhatott volna össze, ha nem sújtja olyan példátlan sérüléshullám – a 12. hely ennek fényében szenzációs eredménynek is mondható. Klubszinten mind a Győr, mind a Veszprém bosszantó módon bukta el a Bajnokok Ligája döntőjét. Az ETO 22–22-t játszott a CSM Bucurestivel. A 2x5 perces hosszabbítás első félidejét a magyar csapat 2–0-ra megnyerte, de még a 68. percben is kettő volt az előny (23–25), azonban Manea és Gulldén egyenlített. A heteseknél a románoktól mindenki betalált, győri részről Groot és Löke is hibázott.

Ennél is közelebb állt a győzelemhez a Veszprém a kölni négyes döntőben, ahol negyedórával a mérkőzés vége előtt még 28–19-re vezetett, a lengyel Kielce – Dujsjebajev klubcsapata – innen mentette 29–29-re a meccset. Miután a hosszabbítás sem hozott döntést (35–35) következhettek a hetesek, ahol a Kielce volt jobb.

Nem kispályások

Az év nagy szenzációját a magyar gyorskorcsolyázók szolgáltatták. Januárban Nagy Konrád harmadik lett 500 méteren a minszki gyorskorcsolya-Európa-bajnokságon. A rövidpályás gyorskorcsolyázók a márciusi, szöuli világbajnokságról négy éremmel tértek haza: Liu Shaolin Sándor 500 méteren arany-, összetettben bronzérmet nyert, öccse, Shaoang 1500 méteren ezüst-, 500-on pedig bronzérmet szerzett.

Mindent vittek

A moszkvai kajak-kenu Eb-n öt aranyat, öt ezüstöt és négy bronzot nyertek a mieink. Kozák Danuta háromszor is a dobogó tetejére állhatott: 500-on egyesben, párosban (Szabó Gabriellával) és négyesben (Szabóval, Csipes Tamarával és Fazekas-Zur Krisztinával) sem talált legyőzőre. Kiss Tamás kenu 1500-on, a Nádas Bence, Molnár Péter, Tótka Sándor, Somorácz Tamás összetételű négyes 500 méteren lett első.

A magyar úszók alaposan kitettek magukért a londoni Eb-n: tíz arany-, négy ezüst- és hat bronzéremmel az éremtáblázat 2. helyén végeztek. Kapás Boglárka (400, 800, 1500 gyors) és Hosszú Katinka (200 hát, 200 és 400 vegyes) három-három elsőséget szerzett, és kiegészülve Jakabos Zsuzsannával, illetve Verrasztó Evelynnel a 4x200-as gyorsváltót is megnyerték. A férfiaknál Cseh László duplázott (100 és 200 pillangó), míg Verrasztó Dávid 400 vegyesen lett Európa-bajnok.

A decemberi, windsori rövidpályás világbajnokság is nagy diadalt hozott, köszönhetően Hosszú Katinkának, aki hét számot is megnyert (100 és 200 hát, 100 és 200 pillangó, 100, 200 és 400 vegyes), 200 gyorson és 50 háton pedig második lett. A férfiak két bronzérmet nyertek Bernek Péter (400 gyors) és Verrasztó Dávid (400 vegyes) révén.

Kozák Danuta (jobbról) három aranyérmet nyert a riói ötkarikás játékokok. Ezzel ő lett a legsikeresebb magyar kajak-kenus olimpikon

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.