Egy szék ára 2,1 millió a stadionban

A vidék kapja vagy Budapest? – Még nincs döntés az olimpiai pénzekről

Tolnai Nepujsag - - CÍMLAP - MW

Az új, 60 ezres Puskás Stadion építési költségei körül (190 milliárd forint) egyre több a vita. Az egy székre jutó költség 2,1 millió forint. Ez tartalmazza a nem stadion jellegű terek – konferenciatermek, parkolók, hidak, sportmúzeum, rendőrőrs, étterem, szurkolói bolt – költségét is – közölte a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt.

Mivel Budapestnek nem kell az olimpiára szánt ezermilliárdos beruházási forrás, így a pénzből a vidéket lehet fejleszteni – ezt mondta Lázár János miniszter egy debreceni gazdasági fórumon. Megépítik például a Kassát, Miskolcot, Debrecent és Szegedet összekötő négysávos autóútat 2021-ig, 450 milliárd forintos hazai forrásból, tette hozzá.

Lett is nagy felhorkanás. Az ellenzék sietett közölni, a miniszter nem büntetheti Budapestet. Mások vidéki kórházakra, iskolákra fordítanák a pénzt. Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár kijelentette, nem született még döntés a pénzekről. A kormány nem akarja Budapestet büntetni, amiért elmarad az olimpia.

Az új, 60 ezres Puskás-stadion építési költségei körül is (190 milliárd forint) egyre több a vita. Az egy székre jutó költség 2,1 millió forint. Ez tartalmazza a nem stadion jellegű terek – konferenciatermek, parkolók, hidak, sportmúzeum, rendőrőrs, étterem, szurkolói bolt – költségét is – közölte a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja Nonprofit Zrt. A közbeszerzésnél az olcsóbb ajánlat alapján a stadion ára 142,85, az 5 százalék tartalék 7,15, az áfa 40,5 milliárd forint. Hozzátették: a közelmúltban megépült, hasonló méretű stadionok – Baku, Marseille, München, London, Varsó – nettó egy székre jutó költsége átlagosan 1,24-3,1 millió forint között változik. Az összehasonlítás alapján az új stadion reális piaci alapon épül fel. A nyílt nemzetközi közbeszerzési eljárás az EU összes hivatalos nyelvére lefordítva az EU hivatalos lapjában és annak internetes felületén is megjelent, így bármelyik EU-s országból lehetett ajánlatott tenni.

Az impozáns új Puskás-stadion látványterve Fotó: MTVA

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.