Egyedül is vállalják

Évről évre nő a házasságon kívül született gyermekek száma

Tolnai Nepujsag - - CÍMLAP - Mauthner Ilona ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu

A házasságon kívül érkező babák száma évről évre nő, de arra nincs adat, hogy az egyszülős család „mögött” ott van-e az apa, például élettársként, ugyanis nincs önálló kutatás erről.

A házasságon kívül érkező babák száma évről évre nő, de arra nincs adat, hogy az egyszülős család „mögött” ott van-e az apa, például élettársi kapcsolatban, ugyanis nincs önálló kutatás erről az élethelyzetről. Az viszont tény, a többség nem úgy tervezi az életét, hogy egyedül neveli a gyermekeit.

Ha a kiskorú gyereket nevelő egyedülálló szülőket nézzük, akkor országosan 350 ezer egyszülős családról beszélhetünk a statisztikai hivatal adatai szerint – ők az összes kiskorú gyermeket nevelő család egyharmadát teszik ki, és az esetek 87 százalékában az anya – 50 ezer családban az apa – neveli a gyereket. A valóságban ennél is többen lehetnek, hiszen idetartozik például a nagyszülő által nevelt gyerek vagy a látens egyszülőség is, azaz amikor az egyik szülő külföldön dolgozik, és az anyagi terhektől eltekintve minden felelősség a másik nyakába szakad, mondta az általunk megkérdezett pszichológus.

Klára 37 éves volt, amikor megismerkedett Áronnal. Nem volt nagy szerelem egyikük részéről sem, így fogant meg a ma 4 éves kisfiú. A férfi nem örült a terhességnek, sőt leszögezte, nem kíván a jövőben a gyermekkel foglalkozni és támogatni sem szeretné őket. Klára a szülés után a városból hazaköltözött a szüleihez. A nagymama a mai napig nem igazán fogadta el lánya döntését, bár nagyon szereti az unokáját. Teljesen más a története Boginak, aki évek óta járt Tamással, már az esküvőt szervezték, amikor a fiú beleszeretett egy kolléganőjébe, ezzel egy időben viszont kiderült Bogi terhessége. Megszülte a kislányát, aki idén lesz kétéves. Az apa az első évben alig látogatta a kislányt, mostanra viszont szinte hetente és anyagilag is támogatja volt menyasszonyát.

Senki sem így tervezte az életét, az egyszülős családok többnyire traumákból születnek. Bár a házasságon kívül érkező babák aránya 48 százalék, ennek oka az élettársi kapcsolatba születő gyerekek számának folyamatos emelkedése.

Az egyedülálló anyaként való gyermekvállalás aránya 1990 óta nem változott, az összes születés egytizedét teszi ki. A szegénységi kockázattal bíró nagycsaládosok kedvezményei (iskolai étkezés, családi adózás, belépők stb.) az egyszülősöket nem érintik – az egyedülállók kizárólag a családi pótlék esetében kapnak támogatást, azaz gyermekenként 1700 forinttal többet, mint a kétszülősök. Ma a 18 év alattiak 20, a 15–18 évesek 27 százaléka él egy szülővel.

Az egyedülálló anya szülte gyermekek aránya az öszszes szülés egytizede

Fotó: MW

Az egyszülős családok többnyire traumákból születnek (illusztráció)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.