Munka, fotózás, színjátszás

Móricz Norbert több mint tíz éve Nagy-Britanniában él

Tolnai Nepujsag - - CÍMLAP - Vida Tünde vtunde67@gmail.com

Színjátszás, fotózás, bűvészet és a munka – csak látszólag egymástól eltérő foglalatosságok, Móricz Norbert életében ugyanazt a célt szolgálják: örömet szerezni másoknak. Persze önmagának is.

Színjátszás, fotózás, bűvészet. Csak látszólag egymástól eltérő foglalatosságok. Móricz Norbert életében a kettő ugyanazt a célt szolgálja: örömet szerezni másoknak. Persze önmagának is.

A paksi – vagy trescói – fiatalember remekül érzi magát, elégedett, nincsenek nagyra törő vágyai, álmai, de az elébe kerülő lehetőségeket nem hagyja ki.

Móricz Norbert több mint tíz éve Nagy-Britanniában él. Szezonális munkát végez egy Anglia délnyugati csücskétől 28 mérföldre, a Kelta-tengerben fekvő szigetcsoport, a Scilly-szigetek egyik tagján, a Tresco-szigeten. Kilenc hónapon át az aprócska sziget egyik kávézójában dolgozik, majd három hónapot Pakson tölt, ahol felnőtt, s ahol édesanyja, barátai ma is élnek. Tehetné és néha meg is teszi, hogy elutazik valahova, de ő remekül feltalálja magát Pakson is. Azt mondja, akinek barátai és hobbija van, mindegy, hol él.

Nem az a fajta, aki rendszeresen hírt ad magáról, gyerekkori barátjával évente egyszer váltanak levelet – igaz, akkor 6-7 oldalnál alább nem adja – a hazajövetele előtt, hogy egyeztessék a szokásos programokat. 5-6 ilyen van, például koncertek, közös kocsmatúra…

Három éve a paksi lét meghatározója az amatőr színjátszás, amit az ESZI-ben kezdett. Hefner Erika egy március 15-i ünnepség kapcsán hívta őket szerepelni, ahová egyébként székeket hordani mentek. – Az ESZI-s bagázsból a negyedik év végéig kitartott mindenki – mondja. Ő ötödikig, sőt Veszprémben két egyetemi színjátszókör tagja is volt. Angliába 2006-ban került ki olyan gyenge nyelvtudással, hogy papírra íratta egyik ismerősével, hogy munkát vállalna. Másfél évig a Hajling Islanden, azóta Trescon dolgozik. A színpadi szereplés szünetelt, egy-két alkalomtól eltekintve, amikor gyerekkori hobbiját felelevenítve mikromágiát, azaz „asztali bűvészetet” mutatott be munkahelyén. Három éve Hefner Erika ajánlott neki egy szerepet az Okuláré projektben. Norbi örömmel mondott igent. Azóta minden télen várja egy-egy jó szerep. Szeret színpadon lenni, másoknak örömet okozni. A fotózást és újabban a filmezést is ezért műveli. Nincs profi felszerelése, de van kiváló szeme és érzéke. A paksi 10-es ABC előtti pocsolyába hulló vízcseppről is tud gyönyörű fotót készíteni. Azt mondja, az lenne az igazi kihívás, ha egy hónapra bezárnák egy szobába…

Az lenne a nagy kihívás, ha egy hónapra bezárnák egy szobába

A szerző felvétele

Móricz Norbert és néhány fotója: angyal, csendélet, méhek

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.