Az önkéntes tartalékos rendszert újítanák meg

Nyugalmas időkben a felkészülés, baj esetén a segítségnyújtás a szervezet feladata

Tolnai Nepujsag - - CÍMLAP - H. E.

TOLNA MEGYE Az elmúlt negyedszázad legátfogóbb haderő-fejlesztési programját indítják el, amely révén a jelen és jövő biztonsági kihívásaira megfelelő válaszokat adó honvédséget építenek fel – jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter nemrég a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén. Cél többek között az önkéntes tartalékos rendszer megújítása, és hogy mind a 197 járásban legyenek önkéntes tartalékos egységek. A megújulás mikéntjéről részleteket egyelőre nem tudunk közölni. Jelenleg az országban 5000–5500 önkéntes tartalékos van. A szekszárdi toborzóirodában azt tapasztalták, hogy a megyében az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés mind az önkéntes tartalékos, mind a szerződéses katonai szolgálat iránt.

TOLNA MEGYE A megújult katasztrófavédelmi rendszer egyik fő célja, hogy a hivatásos szakemberek munkáját egyre több önkéntes segítse. Ennek fontos része a polgári védelem – mondta a közelgő, március elsejei Polgári Védelmi Világnap kapcsán Boros Brigitta, a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Veszélyhelyzet nélküli időkben a polgári védelem feladata többek között a lakosság felkészítése, a védelmi célú építmények fenntartása, veszélyelhárítási tervezés, szervezés. A köteles polgári védelmi szervezetbe beosztottak olyan veszélyhelyzetekben nyújtanak segítséget, amikor a hivatásos erők kapacitásai önmagukban már nem elegendőek, illetve az azonnali beavatkozási kötelezettségük miatt nincs módjuk arra, hogy egy elhúzódó kárfelszámolásban hosszan vegyenek részt.

A polgári védelmi szolgálatnak két módja van. Az egyik a köteles, amikor a polgármester osztja be a helyi lakost a település vagy a munkahely polgári védelmi szervezetébe. A polgári védelmi szolgálat az egyik állampolgári kötelezettségünk, így ha nem áll fenn mentességi ok, minden belföldi lakóhellyel rendelkező, 18. életévét betöltött magyar állampolgár kötelezhető a feladatra. Akit beosztanak, az egy rövid alapképzésben részesül. A felkészítés évente legfeljebb 40 óra elméleti és 72 óra gyakorlati képzés lehet. Lehetőség van az önkéntes polgári védelmi szolgálatra is. Aki csatlakozni szeretne, az a polgármesternél vagy bármelyik kormányablakban jelentkezhet.

Boros Brigitta kiemelte: a közelmúltban Sárossy Gábor, megyei polgári védelmi főfelügyelő az év tisztje elismerést kapta.

Fotó: Mártonfai D.

Az önkéntes tartalékosok nagy segítséget jelentenek árvízvédelmi feladatok ellátásában. Képünk illusztráció

Fotó: TMKI

Csikóstőttősön tavaly szeptemberben alakult önkéntes mentőcsoport. A kép a rendszerbeállító gyakorlaton készült

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.