Lisa és Hans itt érzi magát otthon

Tíz éven át kereste a házaspár, hol szeretne élni

Tolnai Nepujsag - - CÍMLAP - Hanol Erzsébet erzsebet.hanol@mediaworks.hu

DALMAND Tíz éve annak, hogy Lisa és Hans Betting Dalmandot választotta lakhelyéül. A holland házaspár azóta tevékenyen részt vesz a falu életében. Működtetnek egy „Holland Turit”, ahol a régi lakhelyükről, Voorthuizenből származó használt ruhákat adományoznak, támogatják az iskolát, az óvodát, a dalmandiakat.

Közel tíz éve annak, hogy Lisa és Hans Betting Dalmandot választották lakhelyüknek. A holland házaspár azóta tevékenyen részt vesz a falu életében.

DALMAND – Miután nyugdíjba vonultunk, szerettünk volna egy másik európai országban élni – kezdte Lisa és Hans Betting, miként történt az országváltás. – Közel tíz éven át utaztunk a mobilházunkkal Európában északtól délig, hogy megkeressük, hol szeretnénk később élni. De semmit sem találtunk: az egyik helyen túl nagy a hőség, a másikon túl hideg van, vagy túl sok a holland, vagy az angol. Így jött a kérdés: mi lenne, ha Magyarországra költöznénk? – mesélték.

Megtetszett nekik az ország.

Elmondták, hogy 1989 nyarán körülbelül tíz napot töltöttek Budapesten és környékén, ahol jól érezték magukat, kedves emberekkel találkoztak, jó ételeket ettek. Így eldöntötték, ismét megnézik hazánkat. 2006-ban három hónapot utaztak a mobilházukkal Magyarországon, és úgy határoztak, Kaposvár–Dombóvár– Pécs térségét választják. A természet tetszett nekik a legjobban, illetve egy gazdaságilag erős régióban szerettek volna élni. Továbbá olyan települést kerestek, ahol elérhetőek a modern eszközök, a telefon, az internet, és nem él sok külföldi. 2007-ben vásárolták meg a dalmandi házukat, ahova áprilisban költöztek be. Az első évük sok munkával telt, az ingatlant helyi és környékbeli szakemberek segítségével újították fel. A beilleszkedésüket segítette, hogy találkoztak a szomszédokkal, akikkel jól kijönnek, valamint elkezdték tanulni a magyar a nyelvet. Sok barátjuk lett, és remek emberekkel dolgoznak együtt a „Most Dalmand” csapatában.

A településsel kapcsolatban elmondták, sok olyan dolog történik, mint ötven éve Hollandiában. A házaknál disznót vágnak, a kutyát kennelben tartják, a kertekben zöldséget termesztenek. Ugyanakkor az emberek nehezen élnek, mert kevés munkalehetőség van a régióban. Adományokkal segítenek Lisa elmondta, hogy korábban megkérdezte tőle Nagy Marika, az iskola igazgatója, aki magyar nyelvre tanította, hogy vannak-e babaruhái, mert több nőnek gondot jelent a kisbabája öltöztetése. Erre Lisa írt egy e-mailt Hollandiába, a régi lakóhelyükön működő egyik szervezetnek, három hónappal később pedig volt 45 banánosdobozuk, tele babaruhákkal, amiből a templom révén Romániába is vittek.

A „Most Dalmand” csapatával pedig kitartóan dolgoznak tovább. Működtetnek egy „Holland Turit”, ahol a régi lakhelyükről, Voorthuizenből származó használt ruhákat adományoznak, emellett támogatják az iskolát, az óvodát, a dalmandi embereket. – Építettünk egy grillezőhelyet a fiataloknak, ingyen kirándulást szerveztünk az időseknek és sportnapot az iskolás, óvodás gyerekeknek – folytatta Lisa. Novemberben hetven rászoruló dalmandi kap élelmiszercsomagot Voorthuizenből, míg a karácsonyi ünnepségen ajándékkal lepik meg a gyerekeket. Utóbbiakat a voorthuizeni nőegylet tagjai ajánlják fel.

Beküldött kép

Lisa és Hans Betting segítségével sok segítség érkezik a faluba Hollandiából

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.