Ingyen KRESZés nyelvvizsga

Középszintű nyelvtudás a belépő az egyetemre 2020-tól – ebből nem akarnak engedni

Tolnai Nepujsag - - CÍMLAP - MW

BUDAPEST A kormány tervei alapján már 2018-tól ingyenes lesz a nyelvvizsga a diákoknak és térítésmentesen mehetnek majd a KRESZ-vizsgára. A kabinet az új ifjúsági stratégiában arra tesz javaslatot, hogy az állam vállalja a nyelvvizsga költségét.

MAGYARORSZÁG A kormány tervei alapján már 2018-tól ingyenes lesz a nyelvvizsga a diákoknak, és további segítség lehet, hogy térítésmentesen mehetnek majd a KRESZ-vizsgára.

A kabinet az új ifjúsági stratégiában arra tesz javaslatot, hogy az állam magára vállalja az első középfokú nyelvvizsga költségét – jelentette be Balog Zoltán, az Emmi minisztere arra hivatkozva, hogy bár az idegen nyelvet beszélők számaránya jelentősen emelkedett 2012 óta, de a nyelvvizsgával rendelkezők száma nem nőtt. A Magyar Idők úgy értesült, az intézkedés már a következő évtől hatályos lesz.

A kormányzati kezdeményezés összefügg azzal is, hogy egy 2014-es rendelet értelmében 2020-tól a felsőoktatásba csak az vehető fel, akinek legalább egy középfokú (B2 szintű) nyelvvizsgája van. Bár Székely László ombudsman szerint ezt a követelményt nem alapozta meg kellő előkészítés, a kabinet mégsem kívánja elhalasztani az intézkedést. Ezt azzal indokolták, hogy a hatéves felkészülési idő elegendő kell, hogy legyen, és a kritérium egy fontos feltétele a felsőoktatás és a nyelvoktatás színvonala javulásának. Jelenleg egyébként van lehetőség ingyenes középfokú nyelvvizsgára, ha a vizsgázó az emelt szintű nyelvi

érettségin 60 százalékot elér az írásbeli és szóbeli vizsgán. Sajnos, az így megszerzett bizonyítványt külföldön nem ismerik el.

Az oktatási szakemberek véleménye megoszlik arról, alkalmas-e arra a jelenlegi oktatási rendszer, hogy felkészítse a gyerekeket a megméretésre.

„Ha arról beszélünk, jó-e a kormányzat elképzelése, akkor egyértelműen igennel kell válaszolnom, ez ma már egy teljesen reális elvárás” – nyilatkozta korábban lapunknak Légrádi Tamás, a Nyelviskolák Szakmai Egyesületének elnöke, aki szerint a felsőoktatás „nem terepe az alapfokú nyelvtanulásnak, a középfokú nyelvvizsga megszerzésének”. Szavait alátámasztja az Eurostat felmérése is. Eszerint Magyarországon a 11–14 éves középiskolások 90,2 százaléka tanul egy idegen nyelvet. Az uniós statisztika azt is rögzítette, hogy a magyar diákok leginkább az angolt vagy a németet választják.

Szintén a Magyar Idők írta meg, hogy a KRESZ-vizsgát is ingyenessé teszi a kormány a diákoknak. A díja a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint miniszteri rendeletben szabályozott; a számítógépes elméleti vizsgáért az elmúlt öt évben változatlanul 4600 forintot kellett fizetni.

Fotó: MW

Rá kell hajtani, mert nem állunk valami jól nyelvtudásban

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.