Minden járásba szeretnének egy tartalékos egységet

Tolnai Nepujsag - - MEGYEI KÖRKÉP - Hargitai Éva eva.hargitai@mediaworks.hu

Nagy volumenű haderő-fejlesztési program indítását jelentette be nemrég a honvédelmi miniszter. Ennek része az önkéntes tartalékos egységek gyarapítása. Tolna megyében az utóbbi években már nőtt az érdeklődők aránya.

TOLNA MEGYE Az elmúlt negyedszázad legátfogóbb haderő-fejlesztési programját indítják el, amely révén a jelen és jövő biztonsági kihívásaira megfelelő válaszokat adó honvédséget építenek fel – jelentette ki Simicskó István honvédelmi miniszter nemrég a Magyar Honvédség éves értékelő és feladatszabó vezetői értekezletén az MTI tudósítása szerint. A hírközlésből kiderül: „A Zrínyi 2026 nevet viselő fejlesztési programban mindenki számára lehetővé teszik, hogy aki akar, részt vehessen a haza védelmében. Ez hangsúlyosan érinti az önkéntes tartalékos rendszer megújítását. Céljuk, hogy mind a 197 járásban legyenek önkéntes tartalékos egységek.”

Tolna megyében az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés mind az önkéntes tartalékos, mind a szerződéses katonai szolgálat iránt – tudtuk meg Kvanduk Tamás őrnagytól, a Magyar Honvédség Katonai Igazgatási és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának Szekszárdi Irodájának vezetőjétől. A tartalékos rendszer felépítéséről elmondta, hogy annak egyik részét az önkéntes védelmi tartalékosok alkotják, akik a katonai objektumok fegyveres őrzését látják el, de bevethetőek például katasztrófavédelmi helyzetben is. A szélesebb rétegeket érintő kör az önkéntes műveleti tartalékosoké, akik békeidőben többek között a hadsereg humán erőforrás pótlására is alkalmazhatóak. Jelenleg az országban 5000–5500 önkéntes tartalékos van.

Szolgálatra jelentkezni a megyei toborzó irodákon, például Szekszárdon lehet. Feltétel a betöltött 18. életév, a magyar állampolgárság, a büntetlen előélet. A jelentkezők minden esetben egy kimerítően alapos egészségügyi, pszichológiai és fizikai állóképesség vizsgálaton esnek át. Aki alkalmas, az alapkiképzésen vesz részt, ahol elsajátít minden szükséges katonai alapismeretet.

Kvanduk Tamás őrnagy hangsúlyozta, alapvetően a tartalékos szolgálat nagyon jó lehetőség arra, hogy valaki bepillantást nyerjen a hadsereg működésébe, megtapasztalja,

hogy mit jelent katonának lenni. Ez alapján, ha megkedveli a szolgálatot, csatlakozhat a szerződéses állományhoz is.

Fotó: M. D.

A tartalékos szolgálat bepillantást enged a hadsereg működésébe. Képünk illusztráció

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.