Az idénymunkát is érinti az adóbevallás

Tolnában is népszerű ez a foglalkoztatási forma Több ezer embert érint az alkalmi munkavállalás megyénkben, többségük a mezőgazdaságban vállal idénymunkát. Főleg szüret idején jellemző, hogy pár hétre, egy-egy hónapra elszegődnek egy adott pincészethez.

Tolnai Nepujsag - - MEGYEI KÖRKÉP - Mauthner Ilona ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu

TOLNA MEGYE 2015-ben a megyében 77 egyszerűsített foglalkoztatást érintető ellenőrzésből 22-nél találtak az ellenőrök szabálytalanságot, 18 esetben nem jelentették be az alkalmazottat, négy esetben pedig késve. Tavaly 41 egyszerűsített foglalkoztatást érintő ellenőrzésből 13-nál volt megállapítás (12 be nem jelentett alkalmazott, 1 késedelem).

Olvasóink közül többen is kérdezték, aki idénymunkát vállalt, annak hogyan kell adóznia utána. Mózsik Szilvia, a megyei adóigazgatóság sajtószóvivője a következőket mondta el:

– Egyszerűsített módon létesíthető munkaviszony mezőgazdasági, továbbá turisztikai idénymunkára, valamint alkalmi munkára lehetséges. Az egyszerűsített foglalkoztatásból (alkalmi munka, idénymunka) származó jövedelemre vonatkozó bevallási szabályok a következők: abban az esetben kell a személyijövedelemadó-bevallásban

szerepeltetni az alkalmi foglalkoztatásból származó jövedelmet, ha az ebből keletkezett bevétel meghaladja a foglalkoztatás naptári napjainak száma és az adóév első napján hatályos kötelező legkisebb munkabér (vagy szakképzettséget igénylő foglalkoztatás esetén a garantált bérminimum) napibérként meghatározott összegének szorzatát (azaz a mentesített keretösszeget).

Fotó: TN archív

Tolna megyében főleg szüretkor foglalkoztatnak idénymunkásokat a kisebb-nagyobb gazdaságok

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.