Nem készült megfelelő elszámolás az összegről

Tolnai Nepujsag - - MEGYEI KÖRKÉP - I. I.

SZEKSZÁRD Költségvetési csalás és számvitel rendje megsértésének bűntettében mondta ki bűnösnek a Szekszárdi Járásbíróság egy sportegyesület volt vezetőjét. A büntetlen előéletű vádlottat a bíróság 200 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, amelynek napi tételét 2000 forintban határozta meg. Ha a vádlott nem fizetné meg a 400 ezer forintot, úgy azt fogházbüntetésre kell átváltoztatni. Fizetnie kell több mint 164 ezer forint bűnügyi költséget. Fellebbezés hiányában az ítélet jogerőst, tájékoztatott dr. Kovács Ildikó, a Szekszárdi Törvényszék sajtószóvivője.

Az alapszabály szerint a vádlott hatáskörébe tartozott az egyesület gazdasági irányítása is. A sportvezető 2011-ben több mint 100 millió forint támogatást igényelt. A szakszövetség a fejlesztési programot részben hagyta jóvá, közel 45 millió forint erejéig, meghatározva a felhasználás összetételét is. A pénzt a

Felszámolták az egyesületet adótartozás miatt

támogató szervezetek leírhatták a társasági adójukból. A vádlott nyilatkozott arról, vállalja, hogy támogatási pénz felhasználásáról naprakész analitikus nyilvántartást vezet. Ez biztosítja az összeg teljes elkülönülését és azt, hogy a rendeltetésszerű felhasználást a jogszabályban meghatározott szervek ellenőrizhessék. Az elszámolás során csak a bizonylatokkal dokumentált kiadásokat lehetett elszámolni és a keretnél lénylegesen kisebb összegű támogatás felhasználásáról az egyesület a határidőig köteles lett volna elszámolni. Mindez azonban nem történt meg. A vádlott nem látta el a bizonylatokat a támogatásokat a felhasználási céljainak megfelelő záradékkal és nem vezetett külön analitikát. Ennek hányában lehetetlenné vált az elszámolás és nem készült a felhasználásáról szöveges szakmai beszámoló sem. Az egyesületet adótartozás miatt felszámolták.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.