Jubilálnak a szekszárdi és a bonyhádi kertbarátok is

Közel kétszáz bormintát neveztek a helyi versenyekre

Tolnai Nepujsag - - CÍMLAP - Hanol E. – Hargitai É. tolnai.nepujsag@ mediaworks.hu

Helyi jelentőségű borversenyek eredményeire derült fény az elmúlt napokban. Szekszárdon a „Dicenty Dezső” Kertbarát Kör, Bonyhádon a Borbarát Kör díjait adták át. Ráadásul mindkét szervezet jubilál ebben az évben, előbbi fennállása negyvenedik, utóbbi huszadik évfordulóját ünnepli. Ami a borversenyek eredményeit illeti, a „Dicenty Dezső” Kertbarát Kör versenyére idén 183 mintával neveztek a kistermelők, és a zsűri döntése szerint 25 aranyérmes bor lett. A nagydíjat Tóth János szekszárdi bortermelő kapta.

A bonyhádi Borbarát Kör versenyén 195 minta várt a zsűrire, ezek közül három érdemelt nagyaranyat és 52 arany minősítést. A legjobb kistermelőnek járó elismerést Pék József vihette haza.

Helyi jelentőségű borversenyek eredményeire derült fény az elmúlt napokban. Szekszárdon a „Dicenty Dezső” Kertbarát Kör, Bonyhádon a Borbarát Kör díjait adták át, de a neves Syngenta országos versenyen is szép sikereket értek el borászaink.

Átadták a „Dicenty Dezső” Kertbarát Kör 40. jubileumi borversenyének díjait. Az eseményen, amelyet szombaton rendeztek a szekszárdi egyetemi kar éttermében, tiszteletüket tették a temerini, a győri és a pécsi kertbarát körök képviselői is, illetve Ács Rezső polgármester mondott köszöntőt. Szintén jelen volt dr. Szent-Miklóssy Ferenc, a Kertészek és Kertbarátok Országos Szövetségének elnöke, aki oklevéllel ismerte el a szekszárdi szervezet aktív tagjainak munkáját, és köszöntőt mondott a kerek évforduló tiszteletére.

Az ünnepi műsorban fellépett az „Ifjú Szív” Magyarországi Német Nemzetiségi Néptáncegyüttes, illetve az egyesület alapító tagja, egyben házi költője, Darvas Ferenc szavalta el az alkalomra írt művét, Kis Pál István pedig borverseiből adott elő.

A kertbarát kör elnöke, Ferenc Vilmos az elmúlt negyven év főbb állomásait vette sorra, kiemelte például a borünnepeket, a metszési bemutatókat és a rendszeres szakmai előadásokat. Majd átadták a borverseny díjait, amelyre idén 183 mintával neveztek a kistermelők, ebből 115 volt vörösbor, 38 fehér, illetve 30 rozé. A zsűri döntése szerint 25 aranyérmes és több mint száz ezüstérmes bor lett. Az ünnepségen Módos Ernő borász összegezte a tapasztalatokat.

A nagydíjat Tóth János szekszárdi bortermelő kap- ta, aki felidézte, hogy még annak idején éppen a kertbarát kör által szervezett vincellérképzés során sajátította el a borkészítés alapjait. Ferenc Vilmos szerint ez az eredmény is azt bizonyítja, hogy van értelme a munkájuknak.

Pék József lett a legjobb kistermelő

A tavalyinál több, 195 bormintát adtak le idén a nevezők a húszéves jubileumát is ünneplő bonyhádi Borbarát Kör XVII. Kistermelői Borversenyére. A nedűk közül 107 vörös, 63 fehér, 23 rozé, 2 pedig

siller volt. Az ötször háromfős zsűri Módos Ernő és Hevér László borászok, továbbá vizsgázott borbírák és borbarát kör tagok részvételével 3 nagy arany, 52 arany, 73 ezüst, valamint 43 bronz minősítést ítélt oda.

Az összesítés szerint a legeredményesebb bonyhádi kistermelő Márton Béla lett, őt Sebestyén Gergely és Dobondi Antal követte. A más településekről nevezők között a legjobban a Schum pince, Stangliczky Ottó, valamint Nagy Tibor szerepeltek. A legjobb kistermelőnek járó elismerést Pék József érdemelte ki, őt követte Zsinkó János, majd Klemm Ádám. A legjobb vörösbor a Schum pince három király cuvée-je lett, a rozék között Pék József kadarka rozéját méltatta a legjobban a zsűri, míg a fehér nedűk sorából Márton Béla sárga muskotály bora lett az első.

Az elismeréseket pénteken egy ünnepélyes díjátadó keretében a kör képviseletében Balta István, valamint Márton Béla főszervező adta át Bonyhádon.

Fotó: Makovics K.

Ács Rezső polgármester köszöntötte a jubiláló „Dicenty Dezső” Kertbarát Kör tagjait, mellette Ferenc Vilmos elnök

Bonyhádon péntek este volt a Borbarát Kör ünnepélyes díjátadója Fotó: Hargitai Éva

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.