Megkönnyítik az idősek életét

Pontozás alapján döntik el, kinek jár a segítség

Tolnai Nepujsag - - CÍMLAP - Mauthner Ilona ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu

Egyre nagyobb az igény a házi segítségnyújtásra, a szakképzett dolgozók, ápolók száma viszont kevés. A megyében, a körzetközpontokban mindent elkövetnek azért, hogy a rászorulók közül senki ne maradjon ellátatlanul.

Egyre nagyobb az igény a házi segítségnyújtásra, a szakképzett dolgozók, ápolók száma viszont kevés. Sokan vállalnak munkát ezen a területen külföldön, ott ugyanis ötször nagyobb fizetésre számíthatnak, mint itthon. A megyében, a körzetközpontokban, mindent elkövetnek azért, hogy a rászorulók közül senki ne maradjon ellátatlanul.

Településenként változó, hogy hányan vannak azon várólistán azok közül, akik szeretnének bekerülni a házi segítségnyújtás rendszerébe. Két éve egy miniszteri rendelettel megszigorították, hogy kik vehetik igénybe a házigondozói szolgáltatást, idén pedig az adminisztrációban történt változás. A napokban egy szakmai konferenciát is tartottak Kaposváron, ahová a régió három megyéjének ápolóit, gondozóit hívták meg.

Több lett az adminisztráció

A bátaszéki gondozási központ házi segítségnyújtási rendszerének a vezetője, Hódi Katalin elmondta, a konferencián azt mondták el, hogyan kell a napi dokumentációt elkészíteniük. Egy főállású gondozónő egy hónapban 147 óra gondozási kerettel rendelkezik. A hónap végén kell összesíteni a gondozók óráit, amit el kell osztani 21-gyel, ugyanis 21 órát számolnak el havonta egy gondozottra. Így jön ki a normatíva, amit támogat az állam. Bátaszéken például egy személynek a házigondozásért óránként 360 forintot kell fizetni. Aki viszont nem rászoruló, vagyis nincs meg a 20 pontja (amit a háziorvos és a megbízott szakértő együttesen állítanak össze), csak 18 vagy 19, az kérhet segítséget házigondozásra, de neki az önköltségi árat, 1660 forintot kell kifizetnie óránként. Vannak települések, ahol nem kell fizetni a házigondozásért, például Sárpilisen, mert a helyi önkormányzat átvállalja a teljes költséget és van olyan település is, ahol 360 forintnál lényegesen több a támogatott órabér. A gondozási központoknak naponta kell jelenteni az országos központ felé (Emberi Erőforrások Minisztériuma), hogy egy- egy gondozónő hány órában, hány embert látott el.

Pontozás alapján döntenek

A háziorvosok pontozzák betegségeik alapján az ellátásra szorulókat, és ez alapján döntik el – ha eléri az idős beteg a 20 pontot –, hogy bekerülhet- e az érintett a háziápolási rendszerbe. A rászorulók többsége személyi gondozást igényel, ami fürdetést, esetenként pelenkázást is jelent, hiszen zömében ágyhoz kötött, beteg emberekről van szó. Szociális segítséget – kisebb takarítási munkák, bevásárlást – kevesebben kérnek.

Egyre nehezebb esetekkel találkoznak az ápolók, mondta Hódi Katalin, hiszen az ellátásra szorulók fele él teljesen egyedül, vagy szintén idős, beteg házastársával. A megye többi területén is hasonló a helyzet, Tolnán (ide tartozik Fadd, Fácánkert, Bogyiszló, Sióagárd is) 66 gondozott van, őket 4 gondozónő látja el. A 66 gondozottra 61 jelzőrendszeres készülék (pánikgomb) jut, ezzel tudnak jelezni a központba, ha baj van. Dunaföldváron 40 gondozott kap ellátást, közülük huszonhéthez jár ki gondozónő. Szekszárdon 60 és 90 fő között változik a házi gondozást igénylők száma, eddig aki rászorult, felvették a rendszerbe. Kilenc gondozónő látja el az idős embereket, akik közül van, aki heti egy-két napot, van aki többet igényel.

Igen fontos feladatot látnak el a házi segítségnyújtók, otthoni gondozók, sok idős beteg életét teszik könnyebbé Fotó: MW

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.