Tévhitek a szerelemről

Biztosan a hetedik év a legkritikusabb a párkapcsolatban?

Tolnai Nepujsag - - CÍMLAP - Mediaworks/test&lélek kozpontiszerkesztoseg@ mediaworks.hu

Sokan úgy gondolják, hogy a párkapcsolatokban a hetedik év a legkritikusabb.

Íme tíz olyan mondat, amelyet sokan tényként kezelnek – a valóság szerelmespárjai azonban rendre rácáfolnak a hiedelmekre!

1. Ha a felek ritkán látják egymást, azt megsínyli a kapcsolat

Tanulmányok igazolják, hogy a boldog párkapcsolathoz a két embernek nem kell folyton egymás nyakán lógnia. Inkább az a fontos, hogy az együtt töltött pillanatok mindkét fél számára örömet okozzanak.

2. Csak aki szereti magát, az tud szeretve lenni

Ez azt jelentené, hogy annak, aki nincs megelégedve önmagával, nemet kell mondania a szerelemre. Holott, bár nagyon kevés ember van, aki elfogadja magát úgy, ahogy van, közülük sokan mégis rátalálnak az igazira.

3. Hozzánk hasonló társat keresünk

A párválasztásban jelentős szerepet játszik ugyan a felek származása és értékrendje, ám ennek ellenére is csak az az ember tehet minket boldoggá, aki kiegészít minket. Tehát ösztönösen olyan jelle- mű társat keresünk, aki épp az ellentétünk, mivel ő olyasmit tud nyújtani számunkra, ami belőlünk hiányzik.

4. Szex már az első éjszakán? Abból semmi komoly nem sülhet ki!

Teljesen mindegy, hogy az első randin ágyba bújnak, vagy egy ideig még várnak vele! Egy komoly kapcsolat kialakítása szempontjából ugyanis nem az ismerkedés módja, hanem a felek személyisége a meghatározó. Az, ha az egyéjszakás kalandból nem lesz semmi, a két emberen múlik, nem azon, mikor feküdtek le először egymással.

5. Aki nem képes azt mondani: „Sajnálom!”, az nem jó partner

Épp ellenkezőleg! Egy veszekedés után ez az utolsó szó, amit a szerelmünktől hallani akarunk. A bocsánatkérés sokszor csak egy látszatmegoldás, melynek célja a további konfliktusok elkerülése.

6. A fiatalon házasodók hamar megbánják ezt a döntésüket

Ez így nem igaz. Azok, akik idősebb korukban állnak az oltár elé, általában tovább maradnak ugyan együtt, ám azok a párok, akik 22 és 25 éves koruk között mondják ki a boldogító igent, többnyire boldogabbak és kiegyensúlyozottabbak.

7. A hetedik év sorsfordító lehet

Valójában a negyedik a kritikus esztendő, mert ekkorra a felek szexuálisan annyira hozzászoknak egymáshoz, hogy az eufóriáért felelős dopamin már alig termelődik az agyukban. Emiatt aztán felszáll a rózsaszín köd, a szenvedély pedig a mélypont felé közelít. Ellenszerként a pszichológusok egy viszonyt javasolnak – mégpedig a párunkkal! Itt az ideje felpezsdíteni a kapcsolatunkat új közös hobbikkal, programokkal, randikkal, vagy esetleg szerepjátékokkal!

8. Újdonságok tartják életben a kapcsolatot

A párkapcsolati tanácsadásokban szüntelenül arról olvashatunk, hogy a tűz életben tartásához kalandossá kell tennünk a mindennapokat, és egy- egy hétvégére el- szökni a párunkkal vidékre, vagy a végzet asszonyává változni, és a pizsamát időnként szexi kombinéra cserélni. Ezek a tanácsok inkább csak annyit jelentenek, hogy néha próbáljunk ki valami mást is, nem pedig azt, hogy mindkettőnk számára teljesen idegen helyzeteket teremtsünk.

9. Ha szeretünk valakit, akkor nem szabunk feltételeket

Ez az állítás sem egészen helytálló. Itt van mindjárt a hűség kérdése: elvárjuk a partnerünktől, hogy kizárólag minket szeressen. Továbbá, legyünk őszinték, egy kapcsolatban nemcsak adni, de kapni is akarunk. Tehát ha szeretünk valakit, nem kell alárendelnünk magunkat a partnerünknek, nem kell lemondanunk az álmainkról, és nem kell mindenre igent mondanunk.

10. A szex hiányát megszenvedi a kapcsolat

A testi közelség elengedhetetlen a szerelemben, de fontos, hogy ne csak az ágyban érjünk egymáshoz! Séta közben fogjuk meg a másik kezét, tévézés közben bújjunk össze a kanapén – ezekkel az apró gesztusokkal sokat tehetünk a tűz életben tartása érdekében.

Fotó: Shutterstock

Az az ember tehet boldoggá, aki kiegészít minket

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.