Hahota

Tolnai Nepujsag - - MEGYEI KÖRKÉP - Hanol Erzsébet erzsebet.hanol@mediaworks.hu

AWolverhampton Egyetem kutatói, szóval úgy is mondhatnánk, hogy brit tudósok felkutatták az emberiség legrégebbi ismert vicceit. A bizonyára kacagtató munkába nyelvészek, szociológusok, történészek kapcsolódtak be, és vizsgálták meg a rendelkezésre álló forrásokat. A kritérium az volt, hogy a szövegek viccszerkezetűek legyenek, vagyis egy rövid felvezető rész után egy jól elkülöníthető poén zárja le. Dr. Paul McDonald, az egyetem humorszakértője az eredményeket összegezve megállapította, hogy a vicceknek sok változata született az idők során, kérdés-felelet formában vagy szellemes szólásként, esetleg találós kérdésként. De mindben közös, hogy kifigurázzák a tabukat és némiképp lázadóak.

Lássuk hát a legrégebbi vicceket! A harmadik legöregebb a britektől származik, és a X. századi Exeter Kódexben fedezték fel. Így hangzik: „Mi csüng egy férfi hasánál, amit folyton bele akar dugni egy lukba, ahol gyakran megfordult már? A kulcs.” A második legöregebb írott vicc egyiptomi, i. e. 1600-ból, és így szól: „Hogy lehet feldobni egy unatkozó fáraót? Egy hajónyi, halászhálóba öltözött, meztelen lányt indítasz útnak a Níluson, és arra biztatod a fáraót, hogy menjen halászni.”

A legrégebbi vicc pedig – amely egy i. e. 1900-ból származó, agyagtáblába vésett ó-babilóniai találós kérdés – a bélgázokkal való poénkodás több évezredes múltját bizonyítja: „Mi az, ami időtlen idők óta nem történt? Hogy egy fiatal nő férje ölébe szellentsen.” Tessék nevetni!

A bélgázokkal való poénkodás több évezredes múltra tekinthet vissza

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.