Forradalom és szabadság

A forradalom kitörésének 169. évfordulójára emlékezünk

Tolnai Nepujsag - - CÍMLAP - Hanol Erzsébet erzsebet.hanol@mediaworks.hu

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulójára emlékezünk. Lapunkban megtalálják a Tolna megyei városok ünnepi programjait. A Tolnai Népújság legközelebb március 16án, csütörtökön jelenik meg.

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 169. évfordulójára emlékezünk. Összegyűjtöttük a Tolna megyei városok holnapi programjait, de természetesen a megye szinte valamennyi településén lesz ünnepség, megemlékezés.

BÁTASZÉK Kávéval és pozsonyi kiflivel várják az ünneplő közönséget a Pilvax Kávéházban, 9 óra. Emlékműsor a művelődési házban, 10 óra. Közreműködnek a Bátaszéki Általános Iskola 6. a osztályosai. Ezt követően a ’48-as emlékműnél dr. Bozsolik Róbert polgármester mond beszédet. (Rossz idő esetén a művelődési házban.)

BONYHÁD Koszorúzás Borbély József sírjánál az evangélikus temetőben, 8 óra. Ünnepi szentmise a katolikus templomban, 9 óra. Városi ünnepség a művelődési központban 10 órától. Ünnepi beszédet mond Tóth Marián, Tardoskedd polgármestere. A Perczel-díj és a Völgység Talentuma díj átadása. „Vannak napok, melyek nem szállnak el...” – a Vörösmarty Színjátszó Kör műsora. Ezt követően átvonulás a Kálvária-dombra a Rády Huszárbandérium, a Magyar Nemzetőrség, a Völgység Néptáncegyüttes és a Bartók Béla Zeneiskola népzene tagozatos növendékeinek kíséretével. Perczel Mór sírjának megkoszorúzása, közreműködnek a Bartók Béla Zeneiskola népzene tagozatos növendékei, valamint verssel Bodai Barna, a Vörösmarty Színjátszó Kör tagja. Kísérő program: „Tiszteld a múltat, hogy érthesd a jelent, és munkálkodhass a jövőn” – magyarországi és bonyhádi emlékek 1848-ból. Minikiállítás a művelődési központ előterében március 1–17-ig.

DOMBÓVÁR Koszorúzás és városi ünnepség a Szigeterdőben, 16 óra. Ünnepi szónok Somlai Adrienn, a Tinódi Ház Nkft. ügyvezetője, a rendezvényen közreműködnek az Esterházy Miklós Szakképző Iskola, Speciális Szakiskola és Kollégium tanulói. A helyszínre ingyenes buszjárat indul 15.30-kor az alábbi útvonalon: MÁV pályaudvar, Gárdonyi tér, Illyés Gyula Gimnázium, Hunyadi téri buszmegálló, Víztorony, Madách utca, Rákóczi utca, Perczel utca, temető, Muskátli utca Rozmaring tér, Szent István tér, Kölcsey utca, Kórház utca, Fő utca sarok, Petőfi tér, Saguly Károly tér, IX. utca, Horvay utca, IX. utca, Újdombóvári temető, Horvay utca, V. utca sarok, Horvay utca, IV. utca, Horvay utca, III. utca, Radnóti utca, Köztársaság utca, Tesco, Vörösmarty utca, Báthori utca, Dózsa György utca, Katona József utca, Szigeterdő. Az ünnepség után ugyanezen az útvonalon indul vissza a járat. Rossz idő esetén az ünnepséget a Tinódi Házban tartják.

DUNAFÖLDVÁR Ünnepi műsor a művelődési központban és koszorúzás a Kossuth téren, 10 óra. GYÖNK Városi ünnepség az általános iskola udvarán, 16 óra. Koszorúzás a Petőfi szobornál, beszédet mond Katz Gyula polgármester, műsort adnak az iskola diákjai.

NAGYMÁNYOK Ünnepi megemlékezés a művelődési házban, 15 óra. Műsort ad az általános iskola irodalmi színpada, ünnepi beszédet mond dr. Varjúné Lakatos Gabriella, közreműködik az iskola kórusa Németh Tibor vezetésével.

PAKS Városi megemlékezés a Szent István téren, 10 óra. Városi ünnepség a Csengey Dénes Kulturális Központban, 17 óra.

SIMONTORNYA Ünnepi műsor a Fried Művelődési Házban, 17 óra. „Áldassék a neved forradalom” – a Vak Bottyán Általános Iskola és Gimnázium 7-8. osztályosainak műsora. Majd fáklyás felvonulás a Petőfi szoborhoz, ahol ünnepi beszédet mond Kovács Jánosné Lengyel Ilona igazgató.

SZEKSZÁRD Az Egyed Antal Honismereti Egyesület szervezésében diákok és tisztelgő polgárok virágot helyeznek el az alsóvárosi és az újvárosi temetőben a szekszárdi ’48-asok, Garay Antal, Hollós Alajos és Török Zsigmond sírjánál, 9 óra. Ünnepi megemlékezés a Béla király téren, 10 óra. Ünnepi beszédet mond Gombás Viktória önkormányzati képviselő. Zenés irodalmi műsort adnak a Baka István Általános Iskola diákjai. Az ünnepségen és a koszorúzáson közreműködik az Alisca Brass Band Fúvószenekar, a Medinai Radarszázad katonái és a Magyar Nemzetőrök Országos Szövetségének Tolna Megyei Szervezete. Esőhelyszín a Babits Mihály Kulturális Központ.

TAMÁSI Koszorúzás a temetőben a tamási honvéd hősök síremlékénél, 17.30. Emlékbeszédet mond Müller Katalin, a Szekszárdi SzC Vályi Péter Szakképző Iskola tagintézmény-vezető helyettese, közreműködnek

a Würtz Ádám Általános Iskola tanulói és az Őszirózsa népdalkör tagjai Gulyás Ildikó pedagógus vezetésével. „Hozz egy szál gyertyát magaddal!” – 17.45től gyülekező a Penny Market parkolójában. Fáklyás felvonulás, 18 óra. Ünnepi műsor a művelődési központban, 18.30. Ünnepi beszédet mond Porga Ferenc polgármester. „Márciusi fények – a Béri Balogh Ádám Katolikus Gimnázium tanulóinak műsora. Az ünnepségen közreműködik a Würtz Ádám Általános Iskola Kaláris énekegyüttese. Koszorúzás a Kossuth téri Petőfi emléktáblánál, 19 óra.

TOLNA Városi ünnepség a Kulturális Központban, 10 óra. Ünnepi beszédet mond Appelshoffer Ágnes polgármester, műsort ad a Tolnai Szent István Katolikus Gimnázium színjátszó köre. Majd felvonulás a Szent István parkba és koszorúzás a ’48-as emlékműnél. TOLNA-MÖZS Ünnepség a Mözsi Emlékparkban, 15 óra. Ünnepi beszédet mond Pirgi József alpolgármester, közreműködnek az I. István Általános Iskola tanulói és a Zöldkert óvodások. A rendezvényt koszorúzás zárja.

Fotó: Mártonfai D.

Tavaly az esős időjárás a Babits Mihály Kulturális Központba száműzte a szekszárdi megemlékezőket (archív kép)

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.