Váltsunk téli üzemmódról tavaszira

A fáradtság nem betegség, de megszenvedjük

Tolnai Nepujsag - - CÍMLAP - Mauthner Ilona ilona.mauthner@partner.mediaworks.hu

A tavasz közeledtével éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával bennünket. A közeledő kikelet ellenére azonban nyoma sincs bennünk a megújuló vállalkozó kedvnek, a végtagok ólomsúlyúak, a fej mintha vattával lenne kitömve, erőt vesz rajtunk a tavaszi fáradtság. Az új üzemmódra való átállás tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat. A tavaszi fáradtság a szervezet normális reakciója, amikor a téli üzemmódról tavaszira vált.

Március közepén sokan panaszolják, hogy fáradékonyak, álmosak, ingerlékenyek. A háziorvos szerint ezek a tavaszi fáradtság jelei, ha más betegség nem áll fenn. A tavaszi fáradtság a szervezet normális reakciója, amikor a téli üzemmódról tavaszira vált.

A tavasz közeledtével éreznünk kellene, amint az ébredő természet feltölt energiával bennünket. A közeledő kikelet ellenére azonban nyoma sincs bennünk a megújuló vállalkozó kedvnek, a végtagok ólomsúlyúak, a fej mintha vattával lenne kitömve, erőt vesz rajtunk a tavaszi fáradtság. Az új üzemmódra való átállás tovább emészti a tél során egyébként is megcsappant energiatartalékainkat.

– Másfél hónapja, hogy ledöntött a lábamról egy vírus, köhögtem hetekig, minden bajom volt. Ebből nagy nehezen kigyógyultam, most meg úgy érzem, alig állok a lábamon, szédelgek, nincs energiám, állandóan csak aludnék – sorolta a gondjait a 36 éves Bakosné Csapó Erzsébet. Orvoshoz is fordult, mert azt hitte, valami súlyos baja van, ám kiderült, csak a tavaszi fáradtsággal küszködik.

– A fáradtságérzet kialakulását elsősorban a hormonháztartásunkban lezajló folyamatok okozzák, mégpedig az „alvási hormon”, a melatonin és a „boldogsághormon”, a szerotonin szintjének szezonális ingadozása – mondta dr. Kővári Adrienn háziorvos. Télen, amikor a nappalok rövidebbek, és kevesebb napfényhez jut a szervezet, fokozódik a melatonin-képződés, és ezzel együtt megnő az alvásigény. A tavasz közeledtével a napok hosszabbodásával több fény éri szervezetünket, csökken a melatonin, és ez átmeneti zavart okoz az alvás-ébrenlét bioritmusában. A tavaszi kimerültségért azonban nem csupán a hormonszintek változása a felelős, hanem a télen megszokott étrend is. Ilyenkor zsírban gazdag és kalóriadús ételeket, a nyárhoz viszonyítva kevesebb friss gyümölcsöt és zöldségfélét fogyasztunk, és így előbb-utóbb ásványi só- és vitaminhiány alakul ki.

Sétáljunk, kocogjunk, kerékpározzunk, ki-ki kedve, kora és vérmérséklete szerint. A rendszeres testmozgás nem csupán keringésünket, izmainkat, csontjainkat, immunrendszerünket erősíti, hanem a stresszt is csökkenti. A testedzés során endorfin is felszabadul, amely jó közérzetet biztosít. Fogyasszunk minél több gyümölcsöt, zöldségfélét, tejet és tejterméket. A bennük lévő vitaminok, ásványi sók, nyomelemek pótolják mindazt, ami télen elveszett. Különösen javasolt a joghurt és a kefir, amik könnyen emészthetők. Igyunk sokat, mert a téli hónapokban jelentős mennyiségű hulladékanyag halmozódik fel a szervezetben, és ennek eltávolításához sok folyadékra van szükség.

Az A-vitamin szükségletnek csak egyharmadát vesszük fel kész vitaminként – májból, tojásból, vajból – a többi elővitamin, elsősorban béta-karotin formájában jut a szervezetünkbe. A fertőzések fokozzák az A-vitamin felhasználását. A C-vitamin hatása pedig az egész testre kiterjed. Erősíti a hajszálerek falát, a kollagén képződéséhez szükséges, egészségesen tartja az izmokat és az ínszalagokat valamint az ínyt. Vízben oldódó antioxidáns, amely a szabad gyökök károsító hatása ellen véd. A B6-vitamin az egyik legszorgalmasabb vitamin, legalább száz különféle feladatot lát el, hiányában pedig fáradtság, levertség és ideggyengeség lép fel. Van belőle a dióban, mandulában, mogyoróban is.

Fotó: Makovics Kornél

Átmeneti fáradtságot, levertséget okoz az évszakváltás, amely még a fiatalokat is megviseli

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.