Kátyúbiztosítással a bonyodalom ellen

Fontos, az utólagos dokumentáció kevésbé hiteles

Tolnai Nepujsag - - MEGYEI KÖRKÉP - Balázs László laszlo.balazs@mediaworks.hu

Naponta keletkeznek kisebb kátyúk, amelyek rengeteg bosszúságot okozhatnak. A kártérítés esélyét két dologgal növelhetjük: a kár megfelelő dokumentálásával, illetve kátyúbiztosítás megkötésével.

A legtöbb kátyúkár a többéves tapasztalatok szerint a márciustól májusig terjedő időszakban keletkezik. Az autósok ugyan igyekeznek szlalomozni a mélyedések között, olykor azonban kevés sikerrel. A fagyos napokat követően ismét kátyúk tömege lepte el a hazai utakat, amellyel a karbantartók csak fokozatosan, hetek, hónapok alatt tudnak megbirkózni. Így nem árt, ha körültekintően autózunk.

– A téli hónapok során keletkező kátyúmennyiséget az erre hivatott szervek jó esetben is csak április-májusban képesek eltüntetni. Ilyenkor minden évben megugrik a gumi- és felnisérülések száma, de gyakran károsodik a futómű is – jegyezte meg Cselovszki Zsolt, a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ) gépjárműszekciójának elnöke. – Elvileg a közút kezelőjének meg kell téríteni a kátyúk miatt keletkező károkat, ám az autós ilyen esetben két problémával is szembesül: kihez kell fordulnia, illetve hogyan tudja megfelelően dokumentálni a keletkezett károsodást.

A megfelelő dokumentáció sem segít azokban az esetekben, amikor az autó bizonyíthatóan gyorsabban haladt a megengedettnél, illetve akkor, ha az út kezelője, az adott szakaszon jelzőtáblával figyelmeztetett az úthibákra.

– Sokan azt gondolják, hogy számukra felesleges a pótlólagos védelem. Azonban a casco csak jelentősebb károsodás esetén releváns: a kátyúkárok átlagos költsége 20-30 ezer forint között mozog, ami

összemérhető a casco esetében megkívánt minimális önrésszel – mondta Cselovszki Zsolt.

Ezért a biztosítótársaságok arra figyelmeztetnek, érdemes defekt-, gumiabroncs-, kátyúkár- és fényszóró-biztosítást kötni, valamint a helyes kárbejelentésre hívja fel az autósok figyelmét. Ha ugyanis rendelkezik az autós kiegészítő biztosítással, a gödrök okozta károk kijavítása nem az autósok pénztárcáját terheli. Egy kátyúkár-biztosítás már évi 2-3 ezer forintért elérhető, jellemzően kgfb vagy casco mellé, kiegészítő biztosításként kötik meg az ügyfelek, de önállóan is elérhető a szolgáltatás. Fontos előnye, hogy az ügyfélnek a saját biztosítójánál kell eljárnia, ahol kifizetik a kárát, és utólag rendezik a költséget az útkezelővel. Vagyis bármilyen útszakasz esetén egy helyen kell bejelentést megtenni, a biztosítónál pedig a tapasztalatok szerint nagyobb esély van a káresemény pozitív elbírálására.

Fotó: Makovics Kornél

Ha kátyúba hajtunk, ne hagyjuk el a helyszínt. Hívjunk tanúkat és rendőrt, készítsünk fotókat

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.