Tizenöt éves lett a pécsi Vivat Bacchus

A Vivat Bacchus 15 éves fennállását ünnepli a Kodály Központban

Uj Dunantuli Naplo - - Címlap - Mészáros B. Endre endre.meszaros@mediaworks.hu

PÉCS Kőszegi Sámuel csak 22 éves, de már két éve nős és hamarosan egyéves a kisfia. Emellett öt nyelven beszél, és a Kodály Központban szerdán best of koncerttel jubiláló Vivat Bacchus énekegyüttes oszlopos tagja. Ő a legfiatalabb, a hatodik tag, miként a családjában is a legkisebb, a hatodik gyerek.

PÉCS Kőszegi Sámuel csak 22 éves, de már két éve nős és hamarosan egyéves a kisfia. Emellett öt nyelven beszél, és a Kodály Központban szerdán best of koncerttel jubiláló Vivat Bacchus énekegyüttes oszlopos tagja. Ő a legfiatalabb, a hatodik tag, miként a családjában is a legkisebb, a hatodik gyerek.

– Az alaphangzásokat mindenki hasonlóan szólaltatja meg, de mivel más a szájformánk, a légvételünk, ez eltérő stílusjegyeket eredményez. – Amikor a Vivat Bacchus 5 éves volt, egy operaénekes csatlakozott a társasághoz, amikor 10 éves lett, akkor egy beatboxos. Most szerdán a Kodály Központban a 15 éves jubileumi koncert következik, ezúttal is jön új tag?

– Arról nincs szó, viszont sok olyan régi barátunk is fellép velünk, aki valamiképp kötődik hozzánk, és jön egy új kísérlet

Minden hétvégén úton vagyunk és fellépünk karácsonykor, valamint szilveszterkor is. – Igaz, hogy ön az együttes nyelvésze, és fő sportolója?

– Középiskolásként jól megtanultam angolul és német tagozatos voltam. Emellett spanyolul és olaszul is jól elboldogulok. A sportban viszont nagy a konkurencia a csapaton belül, hiszen akad köztünk tesitanár is. Én korábban a PVSK utánpótláscsapatában hét évig NB I-es kosaras voltam, majd a küzdősportokkal foglalkoztam. sztárvendéggel, ám ez maradjon meglepetés. Összességében az eddigi legnagyobb koncertünk következik, a hét megjelent lemezünkből két felvonásban adunk átfogó ízelítőt, megfűszerezve új dalokkal, a szünetben pedig 13 borász tart ingyenes kóstolót. Az együttes relikviáiból mini kiállítás nyílik, és a legújabb bordalmisénkből is bemutatunk egy részletet. – Milyen elfoglaltságot jelent az énekegyüttes tagjának lenni?

– Idén már több mint száz koncertünk volt, és decemberben jön még hozzá újabb húsz. szólamban megcsinálni, egyszerre énekelni és ütőhangszereket is utánozni. Egyébként hét évig dobolni is tanultam, de nem voltam hozzá elég tehetséges, viszont jó alapokat teremtett a szájdoboláshoz. – Ez az „igen olcsó hangszer” a hip-hop stílus egyik fő eleme. Miként lett ebből bordalok kísérő zenéje?

– Beatboxos társaim mind a rap felé mozdultak, én pedig inkább a muzikalitására összpontosítottam. – Ezen túl mi a különbség két beatboxos között?

– Jól számolok, mindössze hét esztendős volt, amikor a Vivat Bacchus megalakult?

– Ez így igaz, amikor a fiúk a Bartók Béla Férfikar egy londoni fellépése során az utcán öszszeálltak énekelni, hogy megmutassák a magyaros virtust, mert így született meg az alapcsapat, én akkor kezdtem az általános iskolában a második osztályt. A Vivat Bacchusszal aztán a Babits Gimnázium elsőseként ismerkedtem meg, az ottani énektanár ugyanis Balásy Szabolcs volt, a csapat zeneszerzője és művészeti felelőse. Először csak a középiskolai kórusba jelentkeztem beatboxos tudásommal és ebből nőtt ki a bacchusos kapcsolat. – Hogy jött maga a beatbox?

– Annak is immár tíz esztendeje. Egy francia srácról láttam egy videót, és nagyon megragadott, hogy miként lehet ezt két

„Hét évig dobolni is tanultam, ami jó alapokat teremtett a szájdoboláshoz.”

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.