Szerdán már emelhetnek a nyugdíjakon

Varga Mihály: Nagyobb mértékben nőhet az ellátás

Uj Dunantuli Naplo - - Címlap - Éber Sándor sandor.eber@mediaworks.hu

BUDAPEST „A bérek emelkedése miatt elképzelhető, hogy jövőre magasabb lesz az infláció a korábban tervezettnél, így a 2017-re szóló nyugdíjemelés is nagyobb arányú lehet” – nyilatkozta Varga Mihály. A gazdasági miniszter közölte, hogy a szükséges számításokat a kormányzat már elvégezte, a nyugdíjakat érintő kérdésekről így hamarosan megszülethet a végleges döntés.

A bérek emelkedése után akár már a szerdai kormányülésen dönthetnek arról, hogy a korábban jelzettnél magasabb mértékben emeljék a jövő évi nyugdíjakat – közölte Varga Mihály. Az OECD szerint jövőre az ideinél gyorsabb ütemben bővülhet a magyar gazdaság.

BUDAPEST „A bérek emelkedése miatt elképzelhető, hogy jövőre magasabb lesz az infláció a korábban tervezettnél, így a 2017-re szóló nyugdíjemelés is nagyobb arányú lehet” – nyilatkozta Varga Mihály a Magyar Időknek. A gazdasági miniszter közölte, hogy a szükséges számításokat a kormányzat már elvégezte, a nyugdíjakat érintő kérdésekről így hamarosan megszülethet a végleges döntés, akár már a szerdai ülésükön határozhatnak az ügyben. A tárcavezető kiemelte, a kormány tartja magát korábbi ígéretéhez, és minden körülmények között garantálja a nyugdíjak értékállóságát. Az egészségügy kapcsán kifejtette, hogy az elmúlt esztendőkben az ország komoly erőfeszítéseket tett azért, hogy a társadalombiztosítás anyagi alapja biztos legyen, az egyensúlyt a munkaadók közterhének csökkentése sem ingatja majd meg.

„Korszakhatárhoz érkezett Magyarország, lezárult az alacsony munkabérek időszaka” – mondta Varga a többéves bérmegállapodásról, amely nagymértékű adócsökkentést tartalmaz. Szerinte a bérek emelkedése feljebb lökheti az adóbevételeket. Például úgy, hogy mivel több marad a családok zsebében, így az érintettek többet is költhetnek – hangoztatta Varga. A gazdasági miniszter fontosnak tartotta kiemelni, hogy a különféle járandóságok növekedése és közben az adók csökkentése csak megfelelő gazdasági viszonyok között képzelhető el. „Magyarország az elmúlt években kiváló teljesítményt mutatott fel, és jelenleg úgy fest, hogy a közeli jövő sem tartogat nagy kockázatokat – mondta a tárcavezető.

Jövőre az ideinél jóval gyorsabb ütemben bővülhet Magyarország gazdasága – közölte tegnap legfrissebb előrejelzésében a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD). Az idén 1,7, jövőre 2,5, 2018-ra pedig 2,2 százalékos GDP-növekedést valószínűsített a párizsi székhelyű nemzetközi gazdasági szervezet. Az OECD júniusban még alacsonyabb idei (1,6 százalékos) és magasabb 2017-es (3,1 százalékos) bővülést prognosztizált. Tegnap a GKI az idei évre 2 százalékos növekedést jelzett előre, a CIB Bank idén 2,1, jövőre 2,7 százalékos GDP-bővülést jósolt.

„Az OECD várakozása egybeesik a magyar kormány véleményével, miszerint jövőre a gazdasági növekedés erősödik, az uniós források ismételten rendelkezésre állnak, és a növekedés meghatározó motorja a belföldi magánfogyasztás lesz” – közölte tegnap Párizsból Balogh László, a pénzügypolitikáért felelős helyettes államtitkár.

Az OECD szerint a fogyasztás növekedését (idén plusz 5 százalék) erősíti a foglalkoztatottság bővülése, amelyhez a továbbra is jelentős közmunkaprogram, továbbá a bérek gyorsabb emelkedése járul hozzá. Az infláció 2018 végére eléri a 3 százalékos hivatalos célt. A legtöbb új munkahely a versenyszférában jön létre, míg a közmunkában foglalkoztatottak aránya fokozatosan csökken. Az OECD szerint a közmunkaprogram leépítése és a költségvetési források átcsoportosítása infrastrukturális beruházásokra növelhetné a termelékenységet.

Osztott, szorzott a kormány, a bérmegállapodás után nagyobb lehet az infláció mértéke, ami még jelentősebb nyugdíjemelést eredményezhet

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.