Van ok a büszkeségre

A hvg és a Heti Válasz is előkelő helyre tette a PTE-t

Uj Dunantuli Naplo - - Pte -

Két hetilap is elkészítette a közelmúltban a maga felsőoktatási ranglistáját – a Pécsi Tudományegyetem mindkettőn kifejezetten jól szerepelt.

Időrendben haladva a hvg listájával kell kezdenünk – ezen a Pécsi Tudományegyetem tovább javítva korábbi, előkelő pozícióin, ezúttal a harmadik legerősebb hazai felsőoktatási intézménynek bizonyult. Ebben az összeállításban az öszszesített intézményi és kari rangsor a hallgatói és az oktatói rangsorokból állt össze. A pécsi egyetem a 2017-es különszámban a harmadik helyen végzett az összesített rangsorban. Ráadásul a kari összevetésben is szép eredményeket tud felmutatni a pécsi egyetem, hiszen két kara, a Bölcsészettudományi és az Általános Orvostudományi Kar is bekerült a legjobb tízbe a karok listáján.

A Heti Válasz immár tizenegy éve készíti el a maga rangsorát. A hetilap azonban nem egyetemekre, hanem képzési területekre fókuszál – azaz a karok, és nem az egyetemek mutatóit veti össze. Azt is fontos leszögezni, hogy a Heti Válasznál lényeges a kimenet, azaz a munkaerő-piaci mutató is (amely során a Diplomás Pályakövetési Rendszer adataira támaszkodnak). A felvettek kapcsán a bejutási pontátlag, valamint több arányszám számít (az első helyes bejutottaké, a középiskolai versenyen helyezést elérteké, a nyelvvizsgával rendelkezőké), a munkaerő-piaci mutatónál pedig a havi nettó jövedelem volt a legfontosabb, valamint az, hogy a felsőfokú végzettséghez kötött munkakörben dolgozóknak mi az aránya, azaz tudták-e használni oklevelüket. Az idei újítás az volt, hogy az oktatókat is vizsgálják – konkrétan azt, hogy hány tudományos fokozattal rendelkező tanár van a főállásúak között, illetve hogy mennyi az egy oktatóra jutó hallgatók száma.

A hetilap a mostani összeállításában is rengeteg képzési területre kitér, s ha a rangsorban szereplő minden pécsi kar mindegyik képzését fel szeretnénk sorolni, akkor az egész oldal megtelne csak ezzel a listával, így most csak a legnépszerűbbekre, illetve a legjobb helyezést elértekre fókuszálunk. Összességében az megállapítható, hogy a PTE karai ismét jól szerepeltek, hiszen az adott területen belül szinte mindig ott vannak az első tízben, sőt, a legtöbb esetben egyenesen a dobogón, vagy annak közelében.

A felmérések is igazolják, hogy kifejezetten erős a Pécsi Tudományegyetem

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.