Akadályokkal tanulni

Az új pályázatok a régi rendszert konzerválnák

Uj Dunantuli Naplo - - Megyei Körkép - Katus Eszter eszter.katus@partner.mediaworks.hu

Aki fogyatékkal él és folyamatos állami segítséget igényel, szinten automatikusan „tömegintézetbe” kerül. Bár ez szinte lehetetlenné teszi a személyre szabott segítségnyújtást, mégis ezt a formát erőltetik.

– Izombetegségem van, ezért kerekes székes vagyok – meséli a 42 éves N. Gábor. – Kilenc éve mégis felvettek a Pécsi Tudományegyetemre. Mivel eredetileg az Alföldön élek, szükségem lett volna szállásra. Az egyetemen mindenben segítettek, amiben csak tudtak, de a szolgáltatások 16-17 órakor véget érnek, nekem pedig a nap többi részében is segítségre van szükségem. Így végül egy idősek otthonába kerültem, onnan jártam az órákra.

A mozgáskorlátozott fiatal minden napja igazi kihívás volt az intézményben.

– Ez egy elég nagy intézet, így elég sűrűn néztük végig, ahogy a fémdobozban a fehér kesztyűs emberek végigviszik a folyosón a halottakat. Olyan pedig, hogy intim szféra, beleszólási lehetőség, számunkra nem létezett – emlékszik viszsza Gábor, aki mindezek ellenére sikeresen leállamvizsgázott. Most jogi egyetemre jár – vagyis csak járna, mert nincs miből kifizetnie a tandíjat.

– A helyzet azóta sem lett jobb – folytatja. – Most átmeneti szálláson élek, és a rokkantnyugdíjam nem elég a költségtérítésre. Sőt, az is lehet, hogy anyukámhoz sem tudok hazautazni karácsonykor. Sajnos nem csak én, de rengeteg sorstársam van hasonló helyzetben. Csak félnek kimondani, hogy baj van.

A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nemrégiben rámutatott, Gáborhoz hasonlóan nagyon sokan kényszerülnek arra, hogy egy valódi otthon helyett tömegintézményben éljenek. A szervezet információ szerint ma Magyarországon 23 ezer fogyatékkal élő ember lakik intézetekben, elszigetelve, gyakran teljesen megfosztva a magánélettől, fejlődési lehetőségtől. Ugyan az uniós előírásoknak megfelelően az elmúlt időszakban hat tömegintézményt zárták be (aminek köszönhetően 600 ember kapott lehetőséget egy élhetőbb életre kisebb közösségekben, családiasabb otthonokban), ezek a törekvések most megtorpanni látszanak. A legújabb tervezetek szerint ugyanis azok, akik pályáznak a 35 milliárdos támogatásra, nem kötelesek bezárni a meglévő intézményeket, építhetnek 25 fős épületeket is, plusz további pénzt igényelhetnek a jelenlegi intézmények felújítására is. Mindez pedig a meglévő rossz gyakorlatot konzerválja, és nem segíti az erőlépést – véli a TASZ. A szervezet most fotókampánnyal próbál hatni a döntéshozókra.

A Pécsi Tudományegyetem 2005-ben az országban elsőként hozta létre a Támogatói Szolgálatot

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.