A fél ország Mohácson űzte a telet vasárnap

Talán soha ennyien nem voltak kíváncsiak a mohácsi télűzésre

Uj Dunantuli Naplo - - CÍMLAP - D. Zs. – E. B. – M. B. balazs.mate@mohacsiujsag.hu

Rengeteg embert csalogatott a Duna-parti városba a pompás idő és a busójárás egyre nagyobb híre: vasárnap egyes időszakokban lépni sem lehetett az utcákon, a busóknak is nehezen ment az előrejutás az embertengerben. Az eseményen Hoppál Péter kulturális államtitkár a világ télűző hagyományait – köztük a Rio de Janeiró-it – példaként említve kijelentette: a busójárás Közép-Európa „hatalmas farsangi fesztiválja”.

Pontos számokkal ugyan még nem szolgáltak a rendezők, de úgy tűnt, hogy a fél ország a Duna-parti városban mulatott vasárnap.

Mintegy 1300 maskarás várta, rengeteg program, árus várta a vendégeket és a mohácsiakat a télűző népszokás vasárnapi fő napján. Már délelőtt is rengetegen voltak az utcákon, a két órakor kezdődött felvonulás idején a tömegben egyenesen mozdulni is alig lehetett, annyian voltak kíváncsiak a menetre. A busócsoportok ezúttal is kitettek magukért, látszott a készülődés eredménye. A felvonulóknak hosszú időbe telt, mire utat törtek maguknak, több mint egy óra alatt értek a csoportok a Széchenyi térre, ahol megkezdődött a szabad farsangolás.

– A busójárás Közép-Európa hatalmas farsangi fesztiválja, amelyet a magyar Országgyűlés törvénnyel is véd, az a hungarikumok sorában is helyt kapott – mondta Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár köszönőjében.

A busóavatás után a főtér színpadán busó- és néptánccsoportok műsorait láthatták az érdeklődők. Este hat órára, máglyagyújtásra újra megtelt a főtér. Miután leégett, a turisták elindultak haza, a helyiek viszont folytatták az ünneplést az esti táncházban, illetve a vendéglátóegységekben.

Fotó: Löffler Péter

Megteltek az utcák, rengetegen vettek részt tegnap a ragyogó időben megrendezett farsangvasárnapi felvonuláson. Képgaléria: bama.hu

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.