Évi több ezer zarándok a Mária Úton

Egyre népszerűbbek a spirituális turistautak

Uj Dunantuli Naplo - - CÍMLAP - Jeki Gabriella gabriella.jeki@mediaworks.hu

A megye tíz településén alakítottak ki Mária-kertes pihenőpontot és öt szakaszt járhatnak be a zarándokok Püspökszentlászlótól Máriagyűdig, Mozsgótól Máriakéméndig. Szabó Tamás alapító szerint a zarándoklat állandó megújulást és élményeket jelent.X

Püspökszentlászlótól Máriagyűdig, Mozsgótól Máriakéméndig tart a Mária Út öt baranyai szakasza, amely több mint egy turistaút. A test, a lélek és a szellem életre szóló élménye, amely a lelki újjászületést segíti.

Madárcsicsergés, égbe nyúló fák, zöld mezők, különleges sziklaképződmények. Mindez és ennél sokkal több a Mária Út, amely behálózza Közép-Európát és öt szakaszban érinti Baranyát is.

– Ez egy spirituális turistaút, ami azt jelenti, hogy nem az a célkitűzése, hogy bejárjunk több száz kilométert egy adott sebességgel, hanem a belső utazás – magyarázta a Dunántúli Naplónak Szabó Tamás, a Mária Út alapító elnöke. – Manapság nincs az az élethelyzet, amikor ne keresnénk önmagunkat és az útelágazásoknál keressük a jó megoldást. Ahhoz, hogy ezt megtaláljuk, mindenképpen el kell mennünk valahová, ki kell szakadni a mindennapokból.

A Mária út alapítói szerint közelebb visz minket Istenhez, ám nem csupán a hívőknek nyújt segítséget. Hiszen gyakran tapasztalható egyfajta tartózkodás, félelem és előítélet az egyházakkal szemben, miközben óriási az igény a belső béke megtalálására.

– Ha nem fél valaki eljönni, akkor már két nap is elég a változáshoz, ezért is szervezünk számos rendezvényt, amelyeken segítünk megtalálni ezt – tette hozzá Szabó Tamás. – Az 1Úton nemzetközi programunk például minden nyáron több tízezer zarándokot vonz, amikor egy adott napon mindenki kiválaszthatja, hogy melyik szakaszt szeretné teljesíteni, és ehhez mi adunk könyvet, zászlót, a helyi közösségek bevonásával.

A spirituális túrázók ehhez csatlakoznak minden évben Baranyában is. Szabó Tamás hangsúlyozta: ma sokan boldogtalannak gondolják magukat és panaszkodnak, úgy érzik, hogy kudarcok tömkelegét hordozzák. Ezen segít a zarándoklat során a belső szabadság visszanyerése, ha megtaláljuk az utunkat.

A bodai pihenőt is sokan felkeresték már a felavatása óta. Népszerűek a zarándokút baranyai helyszínei

Kővágószőlős a zarándokút egyik állomása

Fotó: L. P.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.