Fejlesztik az emlékhelyet

Összesen 670 milliót költenének a szigetvári turisztikára

Uj Dunantuli Naplo - - CÍMLAP - Fotó: Laufer László Jeki Gabriella gabriella.jeki@mediaworks.hu

A vár, a gyógyfürdő és a Zrínyi kultusz együtt jelent turisztikai vonzerőt a baranyai kisvárosban, melyre építve komplex turisztikai fejlesztésekben gondolkodik Szigetvár Város Önkormányzata. A jelenleg pozitív elbírálásra váró pályázatban egy úgynevezett rekreációs központot alakítanának ki a hozzá tartozó út és parkoló létesítésével. Marton-Fekete Csilla, a Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási és Műszaki Osztály osztályvezetője elmondta: több korosztály számára nyújtanának kikapcsolódási lehetőséget, számos szolgáltatás kiépítésével. Magyarország egyik leghíresebb vára ugyanis jelenleg méltatlanul kevés hozzá kapcsolható infrastruktúrával rendelkezik, ám ezen most mindenképpen változtatni szeretne az önkormányzat. Dr. Vass Péter polgármester szerint Szigetvár az egyetlen nemzeti emlékhely az országban, ahol a turistákat szállító buszok nem tudnak megállni, mert a város központjának lezárásával megszűnt a közvetlen összeköttetés a vár és a belváros között.

Utat építenek, parkolót alakítanak ki, és rekreációs központ nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget az ország egyik leghíresebb váránál. Ehhez az önkormányzat sikeres pályázata szükséges.

Teljes körű turisztikai fejlesztéssel tennék még vonzóbbá a kisvárost a turisták és a városba látogatók számára. Magyarország egyik leghíresebb vára ugyanis jelenleg méltatlanul kevés hozzá kapcsolható infrastruktúrával rendelkezik, ám ezen most mindenképpen változtatni szeretne az önkormányzat.

– Szigetvár az egyetlen nemzeti emlékhely az országban, ahol a turistákat szállító buszok nem tudnak megállni, mert a város központjának lezárásával megszűnt a közvetlen összeköttetés a vár és a belváros között – mutatott rá dr. Vass Péter polgármester. – Nincsenek megfelelő utak, nincs egy busz megállására alkalmas parkoló, és hiányzik egy olyan hely is, ahol az ide érkező turisták fel tudják frissíteni magukat, ihatnak egy kávét, használhatják a mosdókat, vagy csak egyszerűen megpihenhetnek.

A 670 millió forintos pályázat komplex fejlesztési tervet tartalmaz. A gyógyhellyé minősített település az elnyert forrásból egy úgynevezett rekreációs központ kialakítását kívánja megvalósítani, a hozzá tartozó út és parkoló létesítésével és a szükséges eszközök beszerzésével annak érdekében, hogy a gyógyhely teljes körű turisztikai fejlesztése megtörténjen a városba látogató turisták és gyógyulni vágyók megelégedésére.

– Ez a rekreációs központ a terveink szerint több korosztály számára nyújt majd kikapcsolódási lehetőséget úgy, mint kisgyermekes játszótér, fedett játszóház, kültéri sporteszközökkel felszerelt pálya létesítésével – tájékoztatott Marton-Fekete Csilla, a Polgármesteri Hivatal Vagyongazdálkodási és Műszaki Osztály osztályvezetője. – Szintén ezen beruházás keretében kerülne sor nagy értékű fény- és hangtechnikai berendezések, valamint kettő darab 148 látogató befogadására alkalmas mobil lelátó, illetve több mint ötszáz négyzetméteres rendezvénysátor megvásárlására is.

Nyertes pályázat esetén az önkormányzat a belváros felé vezető útkereszteződésnél elvezetné az utat a nagy áruház mögött. A parkoló és közösségi épülettől így mindössze száz méterre lenne a vár, szintén száz méterre a gyógyfürdő és csupán kétszáz méterre a belváros. A Szigetvár és Slatina város közös turisztikai projektje azonban nem részesült pályázati támogatásban, melynek segítségével a gyógyfürdőt fejlesztették volna tovább.

Fotó: Laufer László

A tervek között új élményfürdő is szerepel

A gyógyfürdő Szigetvár kiemelt turisztikai vonzereje – a fejlesztésnek köszönhetően vendégváró környezetet is kap

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.