Hamarosan támadnak a kullancsok

Uj Dunantuli Naplo - - CÍMLAP -

Jön a tavasz, a kullancsok is hamarosan támadásba lendülnek. Bár az invázió kezdete csak áprilisra várható, a vérszívók terjesztette vírusos agyvelőgyulladás ellen védelmet nyújtó oltássorozatot a téli hónapokban célszerű megkezdeni, most se késő beadatni az első injekciót. Háziorvosok mindenkinek, aki a szabadban dolgozik, sokat kirándul, javasolják a védőoltást, de gyerekeknek is ajánlják. Hisz a kullancsok nem csak az erdőkben jelentenek veszélyt, de városi parkokban, óvodák, iskolák udvarain is fellelhetők.

Fotó: Laufer L.

Egy újabb kolléga távozott vasárnap reggel örökre. Bebesi Károly (74) már nem nyitja ránk többet a szerkesztőség ajtaját, nem kérdi meg, mi lesz a holnapi lapban, és utazási élményeiről sem számol be nekünk.

Bebesi Karcsi több évtizedig dogozott a Dunántúli Napló szerkesztőségében, újságíróként, majd olvasószerkesztőként nap mint nap a lap megjelenését tartotta a legfontosabbnak. Tapasztalhattuk, hogy egyaránt otthon volt a kultúra, az irodalom, a film, a színház, a belpolitika területén, de szerkesztőként a gazdaságról szóló tudósításokat is magabiztosan kezelte. Irodalmi munkásságát pedig kollégaként is, folyamatosan nyomon követhettük a Jelenkor hasábjain is.

A szerkesztői szobában szemben ültünk, legtöbbször váltottuk egymást, így csak néhány órát töltöttünk együtt. Még ma is emlékszem, milyen pontosan javítgattad a kéziratokat, és rajzoltad le az instrukciókat egy-egy oldalon a nyomdászok számára. Akkor sem kiabáltál, ha valaki nem végezte el a munkáját, csak kicsit zsörtölődtél vele, de ebben is a jó szándék vezérelt. Sokat tanultunk tőled újságot írni, szerkeszteni, kiválogatni a távirati iroda legfontosabb anyagait, oldalakat megtervezni.

Nyugdíjasként is rendszeresen visszajártál a szerkesztőségbe, csak az utóbbi hónapokban tűntél el. Most már tudjuk, miért nem jelentkeztél, betegséged ágyhoz kötött.

Bebesi Károly

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.