Kedden máglyára vetik a telet

Uj Dunantuli Naplo - - MEGYEI KÖRKÉP - M. B.

Húshagyókedden, azaz ma véget ér a mohácsi busójárás, ami után a maszkások máris elkezdenek készülődni a következő „pokladára”. Hiszen ahogy ők mondják, a busó egész évben busó.

Azonban kedden még egyszer benépesül a belváros: ez az a nap, amit a mohácsiak talán mindig a legjobban várnak, hiszen – éppen azért, mert kevesebb a látogató – jóval bensőségesebb, családiasabb hangulatú, mint a farsangvasárnap, persze most is szívesen látják a vendégeket.

Eredetileg egyébként a busójárás legmozgalmasabb napja a kedd volt. A máglya körül táborozva elfogyasztották a busók az előző napi házról házra járás során kapott élelmeket a rokonokkal, ismerősökkel, majd a duda, tambura hangjára kifulladásig járták a kólót.

A maszkások délután fél háromtól gyülekeznek a Kóló téren, három órakor a megszokott útvonalon elindulnak a főtérre, ahol a Zora Néptánc Együttes ad műsort, Menyhárt Éva sokác népdalokat énekel, majd a város tamburásai zenélnek. A máglyát, rajta a telet jelképező koporsóval, hat órakor gyújtják meg.

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.