Egymilliárdos tartozás a közszolgáltatók felé

Az adók módjára behajtható tételekkel csökkent leginkább a kintlévőség

Uj Dunantuli Naplo - - MEGYEI KÖRKÉP - Fotó: Laufer László Palotás Péter

Nagyrészt a rezsicsökkentésnek köszönhetően napjainkban összességében kisebb összegű hátralékot cipelnek a pécsiek – legalábbis ami a közszolgáltatásokat illeti.

A Pécsi Távfűtő (PÉTÁV) Kft.-nek azonban még így is nagyjából egymilliárd forintos lakossági kintlévősége van. A kis mértékű csökkenés az egy éven belüli tartozások tekintetében figyelhető meg, sajnos „a bérlői, illetve az egy éven túli tartozások korábbi növekvő tendenciája megmaradt”.

A cégnél segítenek a fizetési nehézségekkel küzdő ügyfelek számára egyedi, a pénzügyi helyzetüket figyelembe vevő úgynevezett hátralékkezelési stratégiát kidolgozni. E mellett az önkormányzat nyújtotta lehetőségekre, például az adósságkezelési programban való részvétel lehetőségét is figyelembe ajánlják.

Jelentős a tartozások csökkenése a hulladékgazdálkodás vonatkozásában. A feladatot ellátó Biokom Nonprofit Kft.-től kapott adatok alapján a kintlévőségek összege három év alatt a felére esett vissza. 2014-ben még 415, tavaly már „csak” körülbelül 200 millió forintot tett ki az összeg. Mint megtudtuk, közel hétszáz ügyfél tartozása meghaladja a százezer forintot, ők már évek óta nem fizetnek. Az összeg behajtása adók módjára történik, az ügyekben a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint az önkormányzat adóirodája jár el végrehajtási eljárás keretében.

Ha azonban szándék mutatkozik az ügyfél részéről a tartozás rendezésére, megállapodás köthető a részletfizetéssel és bizonyos feltételek teljesülése esetén a kedvezményekkel kapcsolatban.

A Biokom felé csökkentek a tartozások

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.