Védtelen a Pécsi Kesztyű

Egyelőre hiába kezdeményezték a márkanév oltalmát

Uj Dunantuli Naplo - - MEGYEI KÖRKÉP - Palotás Péter peter.palotas@pecsiujsag.hu

Különös levél landolt nemrég Marczi Gábor e-mail-fiókjában. A Pécsi Kesztyű Klaszter elnökével egy ismeretlen cég nevében közölték, hogy több „pécsi kesztyűs” internetes címet is megszereztek. Nem ez az első ilyen jellegű eset, mivel a márkanevet nem engedték levédetni, a Kínában gyártott terméket is értékesíthetik pécsiként.

Jól cseng a pécsi kesztyű név, nem csoda, hogy külföldről is próbálkoznak pénzt szerezni annak használatával. A napokban például Kínában jegyeztetett be egy külföldi cég tíz „pécsi kesztyűs” internetes címet, úgynevezett domain nevet.

– Erről e-mailben tájékoztattak, majd közölték, hogy csak pénzért mondanának le ezekről a címekről – tudtuk meg Marczi Gábortól, a több céget tömörítő Pécsi Kesztyű Klaszter elnökétől.

Elmondta, nem fizetnek azért, hogy megkapják az internetes neveket, és nem gondolja, hogy komoly hátrányuk vagy káruk keletkezne így.

A pécsi kesztyű márkanév használata egyébként nem először vetődik fel. A klaszter és a megyei iparkamara azt szeretné, ha az elnevezés Magyarországon és Európában is védelmet kapna, és azt csak a helyi gyártók használhassák. Az illetékes hivatalban azonban erre nem adtak engedélyt.

Egészen furcsa esetek is előfordultak. Korábban több alkalommal is pécsi kesztyűként kínálták az Ázsiában gyártott terméket a városban, ám manapság már kisebb trükkel próbálják ezt elrejteni. A klaszter vezetője a Széchenyi téri karácsonyi vásáron szúrta ki az egyik árusnál, hogy a Kínából származó kesztyű címkéjén az ilyenkor szokásos „Made in China” (Kínában gyártott) szöveg helyett „Made in PRC” szerepelt. Elsőre nem biztos, hogy mindenkinek leesik, hogy a két szöveg ugyanazt jelenti, a PRC ugyanis a People’s Republic of China, azaz a Kínai Népköztársaság rövidítése.

Fotó: Laufer László

Ahol garantáltan pécsi kesztyűt lehet csak kapni, az a város kesztyűipari cégeinek Ferencesek utcai bemutatóterme

Fotó: Laufer László

Nagyüzem az egyik pécsi kesztyűsműhelyben

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.