Harminc évig őrzik az adatokat

Szigorú nyilvántartást vezetnek a donorokról a vérellátókban

Uj Dunantuli Naplo - - MEGYEI KÖRKÉP -

Mi történik a véradást követően az adatokkal, kik juthatnak hozzá, mennyire szigorúan kezelik az információkat? – nagyon sok véradót foglalkoztatnak ezek a kérdések.

Az első véradás előtt a jelentkezőknek rögzítik a személyazonosító adatait az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) számítógépes nyilvántartásába. A személyre és a véradásokra vonatkozó információkat biztonságosan tárolják, folyamatosan aktualizált nyilvántartással kell rendelkeznie a szolgálatnak a donorok régebbi és jelenlegi véradásairól. Az adatokat az egészségügyi adatvédelmi törvény előírásainak megfelelően az utolsó véradást követően 30 évig őrzik meg.

Az adatok nyilvántartására – név, cím, születési idő, anyja neve, taj szám – azért van szükség, hogy a jogszabályi kötelezettségnek eleget tegyen az OVSZ, illetve hogy a szervezet, vagy – hozzájárulás esetén – az Országos Vérellátó Szolgálattal a donorszervezés területén együttműködő Magyar Vöröskereszt véradás-szervezési célból kapcsolatba tudjon lépni a véradókkal.

Az OVSZ mindent elkövet, hogy az adatokat biztonságosan és bizalmasan kezeljék és tárolják. A munkatársaik jogi kötelezettsége az információk bizalmas kezelése, orvosi titokként. Rendszeresen ellenőrzik, hogy az adatkezeléssel kapcsolatos biztonsági követelmények teljesülnek-e. Mindenkinek, aki az OVSZ-től törvényi előírás alapján személyhez köthető információt kaphat, szintén kötelezettsége az adatok bizalmas kezelése. Az egészségügyi és a kapcsolódó személyes adatok kezeléséről és védelméről szóló törvény, valamint az egyéb előírások számos jogot biztosítanak a donoroknak. Így a véradóknak joguk van a saját adataik megtekintéséhez, és amennyiben abban hibát észlelnek, kérni a hiba kijavítását. A donorok eldönthetik, szeretnék-e, hogy véradás-szervezési célból telefonon vagy írásban kapcsolatba lépjenek vele. Joga van eldönteni, hogy adatait és a vércsoportjára vonatkozó információt a Magyar Vöröskereszt részére véradás-szervezési célból átadhatja-e az OVSZ.

Az adatokat orvosi titokként kezelik

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.