Támad a kullancs, megelőzés oltással

Még nem késő beadatni a védelmet adó vakcinát Hamarosan támadásba lendülnek a kullancsok, a vérszívók által terjesztett vírusos agyvelőgyulladás elleni oltást még nem késő beadatni. Évről évre egyre többen élnek a lehetőséggel.

Uj Dunantuli Naplo - - MEGYEI KÖRKÉP - Wald Kata katalin.wald@mediaworks.hu

Közeleg az enyhe idő, hamarosan a kullancsok is támadásba lendülnek – a fertőzött vérszívók köztudottan terjesztik a Lyme-kórt és a vírusos agyvelőgyulladást: előbbi biztonsággal csak a csípés elkerülésével védhető ki, utóbbi viszont védőoltással megelőzhető. Szakemberek mindenkinek, aki sokat tartózkodik a szabadban – gyerekeknek, felnőtteknek egyaránt –, javasolják a vakcina beadatását. Célszerű a téli hónapokban megkezdeni az oltássorozatot, de még most sincs senki elkésve.

Jóllehet olcsónak nem nevezhető, mégis évről évre egyre többen vannak, akik tartanak a megbetegedés veszélyétől és kérik az injekciót, a megkérdezett háziorvosok tapasztalatai szerint. Nagyobb városokban éppúgy, mint a kisebb településeken. Ha a szülők magukat nem is, de gyermekeiket beoltatják: ennek egyik oka, hogy az elmúlt években igen komoly kullancsinvázióval kellett szembenézni, a vérszívók nem csak az erdőkben, de a városi parkokban, játszótereken, óvodák, iskolák udvarain, azaz gyakorlatilag minden füves területen megtalálhatók. Az orvosok úgy látják, a felnőttek közül jellemzően azok szánnak pénzt az oltásra, akik szabadban dolgoznak, kiskertjük van, vagy sokat kirándulnak.

Baranyában minden évben előfordul egy-két kullancs általterjesztett vírus okozta agy velőgyulladásos eset. Lyme-kóros beteg 2015-ben 18 volt, ami csaknem kétszer annyi, mint az azt megelőző esztendőben.

Ha a szülők magukat nem is, gyerekeiket gyakran beoltatják a kullancs által terjesztett betegségek ellen

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.