Bővítés és fejlesztés időseknek és a falu teljes közösségének

A környék turizmusát is erősítő szolgáltatással és az idősek életkörülményeit nagyban javító funkciókkal bővül hamarosan Alsómocsoládon az idősek otthona.

Uj Dunantuli Naplo - - MEGYEI KÖRKÉP - Nógrádi László laszlo.nogradi@mediaworks.hu

Új épületrészszel bővül hamarosan az Őszi fény Idősek Otthona, amelyet részben át is építenek egy a Norvég alapból finanszírozott, pályázaton elnyert támogatás és hazai központi költségvetési előirányzatból finanszírozott forrás segítségével. A 400 millió forintos mintaprogram a minőségi időskorért elnevezésű projektnek egy kisebb részeként a Rákóczi u. 74. szám alatt működő otthonban beépítették a tetőteret, valamint új épületszárnyat is kialakítottak – tájékoztatott az önkormányzat. A 120 milliós fejlesztés eredményeként a több mint negyven idős embert gondozó intézményben az eddigi háromágyas szobákból csupa kétágyasba költözhetnek a lakók, a meleg vizet napkollektorok biztosítják, emellett foglalkoztatószobát is kialakítanak. Itt egyebek közt zenés foglalkozások, fény- és aromaterápia, mentálhigiénés programok támogatják az idősek testi és szellemi frissességét. Új edzőtermet is kap az otthon, itt egyebek közt ülőbiciklit, infraszaunát és masszázságyat vehetnek igénybe a lakók.

A beruházás a napokban célegyenesbe fordult, már az épület körüli közlekedési útvonalak kialakítása is zajlik. Március 7-re tervezik a műszaki átadást, a megújult otthont pedig április 22-én tervezik felavatni.

Az idősgondozási szolgáltatások szintjének emeléséhez hozzátartozik a konyha modernizálása, valamint száz adagosról háromszázasra történő kapacitásbővítése, egy ráépülő étterem nyitásával együtt. Az otthon szakács és dietetikus munkatársai helyi termékeket is felhasználva és az egészséges táplálkozás szempontjait érvényesítve vendéglátó funkcióval is megnyitják az otthont a közösség felé. A bővítés amiatt is hasznos lesz, mert a hegyháti falu nyári ökoturisztikai forgalmát segítheti. Az erdei iskolára és más környékbeli programokra érkező, jellemzően iskolás csoportoknak ezután kedvezőbb körülmények közt tudnak étkezést biztosítani.

Fotó: Nógrádi László

Mintaprogram keretében épül az új idősek otthona

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.