Ízekről és élményekről

Brunner Attila már a következő versenyére készül

Uj Dunantuli Naplo - - CÍMLAP - Palotás Péter peter.palotas@pecsiujsag.hu – Milyen feladatot kapott az olimpián?

PÉCS A Blöff Bisztró szakácsa szerint a pécsiek többsége még mindig akkor elégedett egy éttermi menüvel, ha lelóg a tányérról a rántott hús. Brunner Attila szerint nincs ezzel semmi gond, maga is készít egyszerűbb fogásokat, de úgy gondolja, a gasztronómia ennél többet is tud nyújtani a vendégeknek.

PÉCS A Blöff Bisztró szakácsa szerint a pécsiek többsége még mindig akkor elégedett egy éttermi menüvel, ha lelóg a tányérról a rántott hús. Persze – tette hozzá Brunner Attila – nincs ezzel semmi gond, maga is készít egyszerűbb fogásokat, de úgy gondolja, a gasztronómia ennél többet is tud nyújtani a vendégeknek. Csapatával már a jövő évi világbajnokságra készül. – A kulináris olimpiának is nevezett rangos megmérettetésről bronzéremmel térhetett haza tavaly ősszel. Hogyan emlékszik vissza a németországi versenyre?

– Hatalmas élmény volt – kezdte Brunner Attila. – A világ összes országából érkeztek szakácsok Erfurt városába, csaknem 6500 versenyző vett részt a megmérettetésen. Mindannyian rendkívül felkészültek voltak, így komoly eredménynek tartom, hogy bronz minősítést értem el a kategóriámban. Sok lemondással járt a versenyt megelőző időszak, a gyakorlás miatt még a családomra is alig jutott idő.

– Tizenhat grammos falatkákat, illetve egy ötfogásos menüsort kellett elkészíteni. Ehhez mindössze a szállásom kis konyhája állt rendelkezésemre. Egyes országok csapatai viszont olyan buszokkal éreztek, amelyekben olyan nagy mobil konyhákat alakítottak ki, amelyeket éttermek is megirigyelhetnek. A párom, illetve Kosztolányi Zoltán, a Zsolnay Szakiskola oktatója kísért el Németországba. Ha ők nincsenek, lehet, hogy fel is adom, annyira ki voltam borulva.

– Van kereslet Pécsett egy 16 grammos falatkákból álló olimpiai menüsorra?

– Mi az úgynevezett fine dining vonalat követjük a versenyeken: kis adagos, de szépen elkészített, ízletes ételeket készítünk. Sajnos sokakban mind a mai napig az él az éttermi szolgáltatással kapcsolatban, hogy az a jó, ha a rántott hús lelóg a tányérról. Természetesen ennek is helye van a kínálatban, ám ennél a gasztronómia lényegesen többet tud nyújtani. Ha a családommal elmegyek egy étterembe, élményeket keresek, olyan ízeket, amelyekkel otthon nem találkozom. Az olimpiai után főnököm kérésére elkészítettem a versenyen tálalt menüsort. A vendégek először furcsán nézték, többen megkérdezték, hogy jól fognak-e ezzel lakni. Többen azóta is rendszeresen visszajárnak, ennél jobb visszajelzés nem kell. Azóta is próbálkozunk a kínálat szélesítésével, de gyakran úgy érzem, szélmalomharcot vívunk a Blöff Bisztróban a gasztronómia megújítása érdekében.

– Jövőre világbajnokságot rendeznek. Indul a versenyen?

– Már hazafelé az olimpiáról megbeszéltük Kosztolányi Zoltánnal, hogy összehozunk egy csapatot, és részt veszünk az őszi, luxemburgi megmérettetésen. Mostanra összeállt a négyfős csapatunk, a menüsor elkészítését gőzerővel gyakoroljuk. Nagy álmom volt, hogy kijuthassak az olimpiára, most új célom van: világbajnok szeretnék lenni a társaimmal.

Fotó: Dittrich Éva

Brunner Attila itthon is megfőzte a menüsort

Newspapers in Hungarian

Newspapers from Hungary

© PressReader. All rights reserved.